Vårrengjøring med østeuropeisk hjelp

Hver femte nordmann kan tenke seg å benytte østeuropeisk arbeidskraft i privat sammenheng i år. 

I en undersøkelse utført for Arbeidstilsynet mener seks av ti at det er lett å få tilgang på utenlandsk arbeidskraft som arbeider svart.

Paradoksalt nok viser Arbeidstilsynets undersøkelse at det er de som tjener mest som er mest tilbøyelige til å betale utenlandsk arbeidskraft svart. Undersøkelsen forteller at jo høyere utdanning og lønn folk har, desto større er interessen for å bruke utenlandsk arbeidskraft. Interessen er størst i Oslo og Rogaland, og minst i Troms.

Det er et marked for svart arbeid i private hjem. Oppdragene formidles i hovedsak gjennom venner, familie og kolleger. Det oppgir seks av ti nordmenn som har benyttet arbeidskraft fra Øst-Europa.

- Når vi vet at østeuropeisk arbeidskraft ofte blir brukt i private hjem i forbindelse med utbygging og rehabilitering av hus eller fritidsbolig, samt til renhold, blir det viktig å rette søkelyset på privatpersoners holdninger. Ved å tilby uakseptable vilkår mister arbeidstakerne rettigheter til for eksempel sykepenger, feriepenger eller pensjon. Dette er også sosial dumping, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

Tre av ti oppgir at det er i orden at østeuropeere tjener dårligere enn norske kolleger så lenge de tjener mer enn de ville gjort i hjemlandet.

- Nordmenn må gi utenlandske arbeidstakere samme vilkår som norske arbeidstakere. Vi appellerer ikke bare til virksomhetene, men også til deg som forbruker om å ta et ansvar for å hindre utnytting av arbeidstakere. Dette er arbeidstakere som faktisk bidrar til vår velferdsutvikling, sier Finboe Svendsen.