AF drar fordel av bredden

AF gruppen får nå god effekt av sin brede satsing. Selskapet leverer bedre resultater kombinert med god økning på ordrereserven innen samtlige virksomhetsområder.

Omsetningen i første kvartal falt riktignok med 30 millioner til 1,32 milliarder kroner. Men resultatet før skatt bedret seg med 1,4 millioner kroner til 48 millioner kroner som gir en resultatmargin på 3,6 prosent, mot 3,5 på samme tid i fjor. I resultatet inngår en regnskapsmessig avsetning på 3,3 millioner kroner til opsjonsprogrammet som ikke hadde sin parallell i fjor som gjør resultatet enda sterkere.

Avkastningen på investert kapital falt med 1,6 prosent til 23,5 prosent som er godt innenfor målet om å levere bedre enn 20 prosent.

Det har i første kvartal vært en god tilgang på nye prosjekter innenfor samtlige virksomhetsområder som har gitt en vekst i ordreinngangen i kvartalet på nærmere 50 prosent til snaue 1,6 milliarder kroner.

Det eneste området hvor AF Gruppen har litt problemer med å levere varene, er på trivsel hvor sykefraværet har økt med 0,6 prosent til 4,5 prosent. H-verdien viser imidlertid bare en marginal økning til 3,4 prosent.

Til tross for lavere boligbygging og etterdønninger etter mannskapstapping i den svenske virksomheten, er aktivitetsnivået innen byggvirksomheten høyere enn på samme tid i fjor. Resultatmarginen er også på vei opp til 2,9 prosent.

Anleggsvirksomheten har en omsetning på nivå med samme kvartal i fjor, men har hatt en markant resultatøkning til 3,8 prosent til tross for at selskapet sliter med et større samferdselsprosjekt. Området er nå inndelt i fire forretningsenheter, Olje & Gass, Underjord, Samferdsel samt Sjø & Havn, for ytterligere å effektivisere styringen av prosjektene.

Innen eiendomsvirksomheten slår fallet i boligbyggingen inn for fult med en halvering av omsetningen i forhold til samme kvartal i fjor. Resultatet er bedre enn på samme tid i fjor, men en resultatmargin på 4,4 prosent er svakere en snittet for fjoråret. Av 246 igangsatte boligenheter er 71 usolgt hvorav 30 er ferdigstilt.

Miljøvirksomheten er preget av at Ekofisk-jobben er avsluttet, og av at selskapet nå driver med forberedelser til et riveoppdrag på 13 plattformer i Nordsjøen som har en kontraktssum i størrelsesorden 1,2 milliarder kroner. Omsetningen falt derfor med 10 millioner til 97,4 millioner samtidig som resultatmarginen dalte med nærmere seks prosentenheter til 10,4 prosent.

AFs nyeste satsningsområder Energi har en kraftig omsetningsvekst til nærmere 56 millioner kroner. Resultatmargin er på beskjedne 1,8 prosent som er påvirket av omstillingsprosesser i offshore-delen av virksomhetsområdet.

– En solid finansiell stilling og en betydelig ordrereserve gir oss et godt utgangspunkt for å møte fremtidige utfordringer i markedet, sa en fornøyd konsernsjef Pål Egil Rønn som benyttet anledningen til å ønske god pinse.