Avstand på flere milliarder

Kommunalministerens forslag til kommunesatsing er flere milliarder kroner unna opplegget til finansministeren. Kommunene kan ende opp med 2 milliarder kroner mindre enn de regnet med.

De tre regjeringspartiene ble torsdag kveld enige om revidert nasjonalbudsjett og kommuneøkonomien. Kommuneproposisjonen skal legges fram til uka, mens revidert nasjonalbudsjett blir offentliggjort 15. mai.

Men ifølge Nationen er det en avstand på flere milliarder kroner mellom kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppas (Sp) forslag til satsing på kommuneøkonomien og opplegget fra finansminister Kristin Halvorsen (SV).
Aftenposten skriver fredag at kommunene kan ende opp med 2 milliarder kroner mindre enn de har bedt om neste år. Kommunesektoren har bedt om 5,75 milliarder kroner ekstra i frie inntekter for 2009, men de siste dagene er tallet 4 milliarder nevnt.

- Kommer det ikke noe i revidert, starter vi 2009 med 2 milliarder mindre enn vi skulle hatt. Noen kommuner har allerede begynt å kutte, sier KS-leder Hallvard Skard til avisen.

Kostnadsveksten har spist opp 2 av milliardene som det ble plusset på med i statsbudsjettet, sier Skard.

Rødgrønne lokalpolitikere sliter fra før med å få oppfylt regjeringens valgløfter, og mener regjeringen med dette svekker sin troverdighet. De advarer om at dersom kommunene ender opp med 2 milliarder mindre enn de har bedt om, betyr det kutt i skole- og omsorgstilbudet, og slett ikke noe løft for kommunesektoren, slik regjeringen lovet.