Vi så vannet stige

I fjor sommer ble verandaen til Inger Elgen forvandlet til brygge da Numedalslågen nådde sitt høyeste nivå siden 1927. - Jeg er redd for det kan nå enda høyere neste gang, sier hun.

Nå ruster Kongsberg seg mot en mulig ny flom. Det bygges voller for å beskytte bygninger som skoler og næringseiendommer. Kommunikasjonen mellom myndighetsorganer er styrket.

Sist lørdag nådde vannet sitt høyeste nivå hittil i år, med en vannføring på 505 kubikkmeter i sekundet. Til sammenligning fløt det 960 kubikkmeter i sekundet i begynnelsen av juli i fjor, og 1.198 kubikkmeter i 1927.

- Men nå er det ennå litt igjen opp til blomsterbedene, ler Inger Elgen mens hun vandrer i hagen. Vannet har sunket litt, men gaper fortsatt over den nederste delen av plenen på den idylliske eiendommen ved Spitevja, snaut en halv mil nord for Kongsberg sentrum.

- I fjor satt vi på verandaen og kunne se vannet stige. Vi hadde aldri trodd at det skulle nå så høyt. Det var flaks at vi skaffet oss en robåt bare dager før, sier Elgen, som har holdt til på stedet i snart 50 år.

Oversvømmet skole
- Nå kommer Lågen, var beskjeden Kirsten Bøckman fikk på telefon på formiddagen 4. juli i fjor. Hun er rektor ved Kongsberg videregående skole, som ble hardt rammet av flommen. Elva hadde dratt seg en halv meter oppover veggen til en av skolebygningene.

- Jeg så jo at Lågen var stor i forhold til hva den pleier å være, men jeg trodde ikke den kom til å flomme over, forteller rektoren.

I Kongsberg var det sommerferie og jazzfestival da hele formingsavdelingen ved skolen sto under vann. Brannvesenet kom først, senere kom Heimevernet og Sivilforsvaret. Den frivillige innsatsen for å redde skolen var avgjørende. Bøckman skryter av kollegenes innsatsvilje.

- Vi sto på hele natten. Folk ble kjempeslitne, men vi jobbet på skift og gjorde en kjempeinnsats, mimrer rektoren.

Midlertidig sikringsvoll
Når NTB besøker Kongsberg, er skolebygningen snart ferdig renovert. Denne gangen er det lagt fliser på alle gulv slik at de skal tåle det om elva kommer igjen. Bøckman anslår at flommen har kostet skolen om lag 5 millioner kroner.
Sikringen av skoleområdet foran årets flomsesong er akkurat avsluttet. En stor voll av sand og stein ligger nå mellom Flåtaløkka og elvebredden. Nedsenkede pumper skal holde kontroll på grunnvannet. Sist lørdag jobbet pumpene for fullt.
Tiltakene er kun midlertidige og er ment å vare i to år. Rektoren håper på en permanent sikringsvoll mellom elva og skolebygningene.
- Vi har god grunn til å være utålmodige, sier rektoren.

Forberedt
Steinar Flom er stabssjef i Søndre Buskerud politidistrikt.

- Vi får ikke stoppet vannet uansett, så vi får gjøre det beste ut av en flomsituasjon, sier han.

- Vi ble nok tatt litt på senga i fjor. I år er vi mye bedre forberedt, forteller assisterende stabssjef Per Ø. Henriksborg.

Politifolkene er svært fornøyde med samarbeidet mellom de ulike instansene og deres felles innsats for å styrke flomberedskapen.

- I fjor satt vi på hver vår tue og lurte på hva naboen drev med. I år har vi blitt veldig flinke til å snakke sammen, sier Flom.