Avviser snakk om regjeringskrise

SVs parlamentariske leder Inge Ryan er ikke bekymret for at krangel om kommuneøkonomi og jordbruksoppgjør vil sende landet ut i regjeringskrise.

- Det er helt naturlig med diskusjoner når det gjelder store bevilgninger. Men å snakke om regjeringskrise er skremsler jeg ikke kjenner meg igjen i, sier Ryan til NTB.

Flere sentrale kilder i Senterpartiet beskriver dragkampen innad i regjeringen som så alvorlig at partiet kan komme til å bryte ut av det rødgrønne samarbeidet.

- Jeg har ingen tro på at det blir noen regjeringskrise. Regjeringspartiene har samarbeidet godt gjennom tre år, men det er klart at det av og til er noen dragkamper. Og slik skal det være, sier Ryan.

Spill?
- Det er en alvorlig situasjon for partiet, sa Sp-leder Åslaug Haga etter partiets gruppemøte på Stortinget onsdag. Samme dag slo Nationen fast på lederplass at bondeoppgjøret meget vel kan avføde en regjeringskrise.

Det avvises bestemt av flere i regjeringsapparatet.

- Jeg har ikke noe inntrykk av at vi står overfor en mulig regjeringskrise, sier en svært sentral kilde i Stoltenberg-regjeringen til NTB.

Men innad i Sp avvises det at partitoppene overdriver uenigheten i regjeringen for å stå bedre rustet overfor misfornøyde bønder og kjernevelgere dersom statens tilbud i landbruksoppgjøret ikke innfrir forventningene.

- Trusselen om å bryte ut av regjeringen er 100 prosent reell, sier en godt informert partikilde til NTB.

Tilbudet fra staten til bondeorganisasjonene er sagt å komme i løpet av uka. Trolig må det ligge svært nær kravet på 3,3 milliarder for å unngå et nei når organisasjonenes medlemmer går til uravstemning.

- Like viktig
Inge Ryan mener det er fullstendig feil å framstille det som om Senterpartiet fører en ensom kamp i regjeringen for et godt landbruksoppgjør og større overføringer til kommunene.

- I SV er vi like opptatt av landbruksoppgjøret og kommuneøkonomien som Senterpartiet, sier han.

Ryan sier den sterke kostnadsveksten har bidratt til å spise opp økte overføringer til landbruket og kommunene i 2008. Det taler for et kraftig løft i revidert nasjonalbudsjett og kommuneproposisjonen som legges fram til uka.
- Mange av Senterpartiets medlemmer og velgere jobber i jordbruket, men også SV er opptatt av at vi sikrer en matproduksjon over hele landet. Da må bøndene ha en inntektsutvikling på linje med andre grupper, sier Ryan.

Utfordringen for statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og finansminister Kristin Halvorsen (SV) er at utgiftene i revidert nasjonalbudsjett ikke må øke så mye at det går ut over renta. Der går grensen for hvor mye bønder og kommuner kan forvente seg av friske midler.