Flomfri pinse i vente

Sola fortsetter å skinne, og i langtidsvarselet er det ingen tegn til nedbør på Østlandet. Dermed kan beboerne i flomutsatte strøk fortsatt slappe av og nyte finværet i pinsehelgen.

Det er nemlig kombinasjonen av varmt vær og mye nedbør som er oppskriften på flom i de utsatte vassdragene på Østlandet. Stort sett uendret temperatur gjør at snøsmeltingen i fjellet holder seg jevn. De som regulerer vassdragene har dessuten kontroll på vannmassene så lenge været holder seg tørt.

- Flomfaren avhenger av hvilket vær meteorologene melder, sa regiondirektør Einar Beheim i Norges vassdrags- og energidirektorat på et pressemøte onsdag.
Fortsatt sommer i sør
Meteorologisk institutt melder ingen nedbør på Østlandet fram til onsdag. Middeltemperaturen i perioden januar-april var på landsbasis 2,6 prosent høyere enn normalt, noe som er den femte høyeste registrerte middeltemperaturen i Norge i denne perioden.

I helgen vil sommerværet på Østlandet, Sørlandet og i Rogaland vedvare, og temperaturene vil forbli uendret eller stige. Nord på Vestlandet og i Trøndelag vil sola også vise seg, men skyer og nedbør vil dukke opp i løpet av helgen og i starten av uka. Temperaturene her vil også synke noe. Over helgen vil temperaturene synke over hele landet.

Kjølig og vått i nord
Mens finværet likevel fortsetter i sør, er det i de nordligste fylkene ventet perioder med regn, sludd og snø. I Troms og på nordkysten av Finnmark er det ventet kuling og kanskje liten storm og snøbyger. Våren vil altså ennå ikke melde sin ankomst i nord, og temperaturene forblir nær nullpunktet.

- Vi kan vel øyne et håp fra tirsdag eller onsdag neste uke. Da ser det ut som det blir atskillig mindre nedbør og vind, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness til NTB.

Hun presiserer at det fortsatt vil være kaldt, men at mulighetene for en mer vårlig 17. mai absolutt er til stede i Nord-Norge.

Tendensen for 17. mai-været i sør er et svekket høytrykk mot slutten av neste uke. Dette kan føre til lokale ettermiddagsbyger.

- Det er utsikt til mer skyer og noe lavere temperaturer. Men det blir ikke kaldt! forsikrer statsmeteorologen.