Gebyrfrie banker bekymrer Gjedrem

At stadig flere banker blir gebyrfrie er ikke nødvendigvis bra for bankkundene, mener sentralbanksjef Svein Gjedrem. 

Norges Bank la fram sin årsrapport om betalingssystemer for 2007 torsdag. Gjedrem fastslo i den forbindelse at det går i retning av at bankene reduserer eller fjerner prisene på mange betalingstjenester.

Enkelte utenlandske banker, som for eksempel SkandiaBanken, har i mange år verken tatt betalt for løpende kortbruk eller for transaksjoner på nettbank. Dette har spart vanlige bankkunder for noen tusenlapper i gebyrer hvert år.

Feil signal
At norske banker nå kommer etter, kan gi kundene et feil signal, mener Gjedrem. Han sier at nullprising av banktjenester vil føre til at bankene må finansiere betalingstjenestene på andre måter.

Bankenes vilje til å investere i bedre infrastruktur og bedre sikkerhet i betalingsformidlingen kan også bli svekket, hevder sentralbanksjefen.
På pressekonferansen i Oslo torsdag sa han også at det kan føre til kryssubsidiering som gir manglende oversikt for bankkundene. Samlet sett er inntektene bankene i dag har fra sine betalingstjenester mellom 5 og 6 milliarder kroner årlig. Dersom dette skal dekkes inn på rentemarginen, vil det slå ut med 0,3 prosent, opplyste Gjedrem.

Gjør jobben
På pressekonferansen kom naturlig nok spørsmålet om at bankenes kostnader knyttet til betalingsformidling må være betydelig redusert de siste årene, ettersom kundene nå gjør det meste av jobben selv.

Gjedrem svarte med å si at banktransaksjoner først og fremst er blitt enklere for kundene, som nå slipper å møte opp og stå i kø i et banklokale. Bankene er fortsatt nødt til å bruke penger på å videreutvikle sine tjenester.

Han ser det slik at det beste er om kundene betaler det dette koster ved at tjenestene prises direkte. I dag går betalingsformidlingen i underskudd. 5-6 milliarder kroner dekker ikke kostnadene.

Økt kortbruk
Rapporten fra Norges Bank forteller at stadig flere av oss bruker kort og nettbank i stadig økende grad når vi skal gjennomføre en betaling.

Hver nordmann gjorde i gjennomsnitt 207 betalinger med betalingskort i 2007. Bruken av nettbank øker fortsatt. Det ble utført 68 betalinger per innbygger med nettbank i fjor. Internasjonalt ligger Norge helt på topp i bruken av slike betalingstjenester.

Betaling med kontanter blir det stadig mindre av. Nordmenns bruk av kontanter er også liten sammenlignet med forholdet mellom kortbruk og kontanter i andre land.