Norske Skog blør

Norske Skog la torsdag fram et nedslående resultat for første kvartal. Trøsten for selskapet er at krangelen om styreplassene i selskapet endelig er over. 

Brutto driftsresultat IFRS for første kvartal i år endte på minus 990 millioner kroner mot 57 millioner i samme kvartal i fjor.

Driftsinntektene endte på 6.269 millioner kroner mot 6.726 millioner kroner i samme periode i fjor. Resultatet før skatt endte på minus 1.108 millioner kroner mot minus 135 millioner kroner i samme periode i fjor.

– Resultatsvekkelsen skyldes som tidligere meldt lavere priser på avispapir i Europa, økte priser på flere innsatsfaktorer og valutaforhold. Sesongmessige svingninger forsterker det svake resultatet, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i en kommentar.

Stenger og kutter
For å bedre resultatene har Norske Skog som tidligere kjent besluttet å stenge tre papirmaskiner i 2008. Dette er beregnet å gi en resultatforbedring på 500 millioner kroner per år. I tillegg er det gjennomført nedbemanning og andre tiltak ved hovedkontoret som vil gi en årlig innsparing på om lag 150 millioner kroner.

– En av Norske Skogs hovedprioriteringer fremover er å redusere netto gjeld. Som tidligere meldt, arbeider Norske Skog sammen med eksterne rådgivere med å gjennomgå ulike modeller for å restrukturere konsernet og redusere gjelden, sier Rynning-Tønnesen.

Når det gjelder utsikten for resten av 2008 mener konsernsjefen at prisøkningen på innsatsfaktorer fremdeles er bekymringsfull.

Enighet om styret
En liten trøst for selskapet er at striden om styreplassene nå er over. Et enstemmig styre valgte onsdag et nytt styre. Det innebærer blant at Unionen får mer makt, ved at Øystein Stray Spetalen kommer inn i styret som nestleder, og Ove Gusevik kommer inn i bedriftsforsamlingen.

Kim Wahl ble gjenvalgt som styreleder, og Øystein Stray Spetalen ble valgt som nestleder i styret. Tom Ruud ble valgt til leder og Helge Evju til nestleder av bedriftsforsamlingen.