Nedgang for Byggma

Brann og valuta drar ned kvartalsresultatet til Byggma-konsernet på tross av omsetningsøkning. 

Konsernet oppnådde et resultat før skatt i 1. kvartal 2008 på 1,7 millioner kroner mot 19,7 millioner i samme periode i 2007. I 1. kvartal 2008 ble driftsresultatet 12,4 millioner kroner mot 20,3 millioner i samme periode i 2007.

Hovedårsaken til nedgangen i resultat skyldes bl.a. at konsernet inntektsførte betydelige gevinster på valutasikringer i fjor, samt engangskostnader i forbindelse med brann ved Masonites fabrikkanlegg i Sverige. I år var påsken i 1. kvartal, mot 2. kvartal i 2007. Dette har også hatt betydning for resultatene. Dessuten har enkelte innsatsfaktorer hatt en betydelig prisøkning sammenlignet med 2007, skriver selskapet i en børsmelding.

Byggmakonsernets driftsinntekter i 1. kvartal 2008 ble 508,1 millioner kroner, en økning på 22,6 millioner i forhold til samme periode i 2007. Til tross for den konjunkturbetingede nedgang i etterspørselen av byggevarer har konsernet oppnådd en omsetningsøkning i 1. kvartal 2008.

Økningen er hovedsakelig knyttet til Huntonit og Fibo-Trespo, mens Uldal har hatt størst omsetningsnedgang. Ordreinngangen er fortsatt bra innen de fleste segmenter.

Om fremtidsutsiktene skriver Byggma; De pågående investeringer i nytt produksjonsanlegg for I-bjelke ved Masonite Beams i Sverige går etter planen. Dette vil øke produksjonskapasiteten betydelig og det forventes en vesentlig forbedring av produksjonseffektiviteten. Det nye anlegget vil være i drift i siste halvår 2008. Ny energilovgivning forventes å gi betydelig bedre rammebetingelser for dette segmentet.

Gjennomførte investeringer i nytt malings- og profileringsanlegg ved Huntonit har gitt forbedret leveringsdyktighet. Ytterligere investering ved Huntonit pågår, og vil tilføre selskapet flere nye produkter.

De nye produktene innen veggpaneler fra Fibo-Trespo er blitt meget godt mottatt i markedet og vil etter styrets oppfatning kunne gi en betydelig salgsøkning for selskapet.

Det nordiske byggevaremarkedet har vært preget av et meget høyt aktivitetsnivå. Vi ser nå en normalisering av aktivitetsnivået, men konjunkturnedgangen i byggevaremarkedet i 2008 har så langt vært større enn forventet. Styret forventer at aktiviteten i det nordiske nybyggmarkedet fortsatt vil bli noe redusert.