Trenger ikke bekymre seg for vassdrag

Det er ikke aktuelt for regjeringen å åpne for å bygge ut vernede vassdrag, forsikrer Olje- og energidepartementet etter at formannskapet i Stryn foreslo å bygge ut Strynevassdraget for å hindre kraftkrise og klimaproblemer.

- Vi har et stort potensial for vannkraft ved å bygge ut vassdrag som ikke er vernet, så Gunnar Kvassheim har ingen grunn til å bekymre seg, sier statssekretær Guri Størvold i Olje- og energidepartementet til NTB.

Gunnar Kvassheim (V) sa onsdag at han vil be olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) om utvetydig å slå fast at det ikke er aktuelt å bygge ut Strynevassdraget slik formannskapet i Stryn foreslår.

Ordføreren i Stryn, Nils Støyva, har sagt at utbygging av Strynevassdraget kan avhjelpe ei kraftkrise i Midt-Norge og være med på å forebygge problemene med global oppvarming og klimaendringer.

Små vannkraftverk
Kvassheim svarer på utspillet fra ordføreren ved å vise til det betydelige potensialet som finnes i å bygge små vannkraftverk og vindkraftverk i Norge.
- Ved å utnytte slike muligheter kan Norge bli eksportør av rein kraft, sier Kvassheim til NTB.

Kvassheim vil ha olje-og energiministeren til å slå fast at det heller ikke er aktuelt å bygge ut andre vernede vassdrag i Norge. Åpner man for utbygging av ett vernet vassdrag, kan det føre til utbygging av andre, og det er en politikk som Venstre setter foten ned for.

Lederen i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, sier det er helt uakseptabelt å bygge ut Strynevassdraget slik formannskapet i Stryn legger opp til for å møte behovet for CO2-fri strømforsyning.

Verdifull natur
- Vi frykter at flere kommuner vil følge etter og ønske en opphevelse av vassdragsvernet dersom man nå går inn for å heve vernet av Stryn. Vassdraget ble vernet for at det skulle bli tatt vare på for ettertiden, og fordi det inneholdt verdifulle naturverdier, sier Haltbrekken.

- I Midt-Norge har vi ei kraftkrise. Ressursene ligger her, og vi har global oppvarming og et klimaproblem. Derfor mener formannskapet i Stryn at ei utbygging av Strynevassdraget kan være med på å forebygge problemene med global oppvarming og klimaendringer, sier ordfører Nils Støyva i Stryn til NRK.
Torsdag skal Stortinget i plenum drøfte et forslag om tiltak for å hindre langvarig kraftkrise i Midt-Norge.