Ny kunnskap om by og bolig

Etablerte sannheter om bokvalitet i by blir utfordret i en ny rapport fra SINTEF Byggforsk: "Bokvalitet i by og etterspurte bebyggelsestyper". 

Rapporten bygger på analyser av prisene på mer enn 700 omsatte boliger i et utvalg områder i Oslo, sett i forhold til et stort antall objektive egenskaper ved boligen, bygningen og området. Boligområdene i undersøkelsen representerer både indre by og drabantbyene.

Ikke bare beliggenhet
Rapporten bekrefter at sentralitet og sosial status er viktig for boligprisen, men slett ikke så enerådende avgjørende som ofte påstått. Trekk ved ulike bebyggelsestyper bidrar sterkt til å forklare forskjeller i pris, og dermed hvilke kvaliteter boligkjøperne ser i omgivelsene.

Indre by foretrekkes ikke kun for nærhet til sentrum. Den gateinnrettede byen verdsettes over de landskapsinnrettede drabantbyene uavhengig av sentralitet. De rolige boliggatene foretrekkes framfor gater med mange tilbud.

Diffuse grøntområder i drabantbyene har negativ verdi
Grøntområder har verdi først og fremst som supplement til bebyggelsen. Der de diffuse og lite funksjonelle grøntarealene i ytre by blir store og mange, synker prisene. De viltvoksende restområdene drar mest ned. Derimot er tydelig private gårdsrom og beplantning nær boligen attraktive over hele byen. I indre by er alle grøntområder høyt verdsatt.

Ulike bebyggelsestyper legger til rette for ulike aktiviteter, og gir dessuten signaler for hva som er akseptabel adferd. Folk oppfører seg annerledes i skolen enn på bar, i hovedgata og i bakgata. Resultatene forteller at vi foretrekker omgivelser som tydelig anviser hvilken adferd som kan foregå. Klart skille mellom offentlige og private rom settes pris på. Det bidrar til å forklare hvorfor den gaterettede byen er foretrukket framfor drabantbyene.

Sterk biltrafikk nær boligen er negativt
Studien bekrefter og utdyper en aversjon mot biltrafikk nær boligen. Sterkt trafikkerte gater trekker prisen ned. Det gjelder også strøksgater i indre by. Kraftig trafikkbeskyttelse i drabantbyer hever prisene. Men vi tåler noe mer trafikk i indre enn i ytre by.

Funnene i studien tyder på at folk uttrykker noe andre verdier gjennom handlinger enn gjennom ord. Boligkjøpernes vurderinger, som kommer til uttrykk ved pris, avviker tildels sterkt fra fagfolks oppfatninger av verdifulle egenskaper. Studien viser således behov for fornyelse i forskning om bo- og bebyggelsformer. Myndigheter og fagorganer trenger å revurdere normer og anbefalinger. Offentlige gaterom, tydelig avgrensede privatsfærer og fullt opparbeidet beplantning bør tillegges større vekt i utviklingen av boligområder i byen.