Nedbøren avgjør flomfaren i år

Joten Svensen/Alexander Vestrum): Store snømengder i fjellet i Sør-Norge gir fare for flom i år. Det som blir avgjørende for omfanget, er når og hvor mye nedbør som kommer i tillegg til snøsmeltingen.

Flom

* Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) skal sikre samfunnet mot flomskader, og har ansvar for flomvarsling og flomberedskap.

* NVE samarbeider med Statkraft og lokale kraftverk om å redusere risikoen for flom.

* Når NVE varsler flom, ventes en vannføring som i gjennomsnitt opptrer sjeldnere enn hvert femte år.

* En stor flom har en vannføring som i gjennomsnitt finner sted sjeldnere enn hvert 50. år.

* Ved flomvarsel har den lokale beredskapen ansvar for å vurdere risikoen for skade.

* Storflommen på Østlandet i 1995 resulterte i 7.122 skader med en samlet erstatning på rundt 940 millioner kroner.

* Tidligere storflommer i Norge: 1934, 1967 og 1987.

Kilder: Finansnæringens Hovedorganisasjon og NVE

Værvarselet for de neste ti dagene gir liten grunn til bekymring. Men etter det vil verken Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) eller Statkraft spå om flommene kan nå nivåene fra i fjor eller 1995.

Like mye snø som i 1995
Sannsynligheten for flom ligger imidlertid over normalt nivå.

- Det er 40 til 60 prosent mer snø i fjellet enn i et normalår, samme mengde som i 1995, opplyser direktør for Region Sør i NVE, Einar Beheim.

Snøen i seg selv behøver ikke være farlig, men kombinasjonen av lang smeltetid utover sommeren og store nedbørsmengder vil øke flomfaren.

I enkelte områder, som rundt Geilo, er snømengdene de største siden målingene startet i 1971. Store områder har hatt den mest snørike vinteren på ti år.

Foreløpig topp 3. mai
Årets foreløpige flomtopp i Numedalslågen og Skiensvassdraget ble nådd lørdag 3. mai, med henholdsvis 505 og 700 kubikkmeter per sekund. Det tilsvarer en femårsflom, i motsetning til 50-årsflommen.

For de neste ti døgnene er det meldt varmt vær om dagen, kaldt om natten, lite eller ingen nedbør og fortsatt nattefrost i høyereliggende områder. Dette er gunstige forhold for en jevn avrenning i vassdragene over ganske lang tid. Men hvis stor snøsmelting og høy nedbørsmengde inntreffer samtidig, ligger det an til flom.

- Magasinene kommer til å bli fulle, og da er vi prisgitt værgudene om vi skal unngå flom, sa direktør Rolf Norman i Statkraft Region Øst onsdag under en presentasjon for situasjonen i de to vassdragene.

Vil varsle også vannstand
NVE jobber nå med planer for utvidede flomvarsler, som ikke bare sier noe om vannføringen sammenlignet statiske data, men også hvor mye vannstanden i elva er ventet å stige i løpet av det nærmeste døgnet.

Dette er en tjeneste som er blitt etterspurt og noe NVE vil forbedre seg på, forklarer regionsjef Beheim.