Full retrett

På direktesendt fjernsyn måtte personene bak det famøse sykehotellvedtaket gå til full retrett. Det var noen smilende personer som møtte pressen, men bak smilet lå det mye maktspill. Det blir bygget sykehotell - av Helse Sørøst i samarbeid med kreftforeningen.  

 For noen dager siden skrev vi en nettleder her på bygg.no som vi kalte Sykt om sykehotellet. Sjelden eller aldri har redaktøren fått mer støtte enn etter denne lederartikkelen. Nå fulgte heldigvis de ansvarlige rådene som nå er kommet i kjølvannet av denne skandalen. Vi måtte selvsagt finne en løsning slik at sykehotellet blir bygget.

Det kom inn ikke mindre enn ti private forslag til fullføring av prosjektet. Men med det nåværende politiske regime, var det vanskelig å få aksept for en privat løsning. Vi mente at noen av disse forslagene var spiselig for byråkratene og de politisk oppnevnte styremedlemmene i det aktuelle helseforetaket. Ellers er det å håpe at denne saken har gjort sitt til at hovmodet som råder i visse deler av det politiske liv og i det adminstrative styringsverket innenfor helse, har fått seg et skudd for baugen.

Det er forsøkt en rekke modeller for å administrere helsevesenet her i landet. Vårt inntrykk er at de nye modellene som innføres blir verre enn de som var. Kanskje vi må starte helt på nytt og tenke litt annerledes slik at vi får mer igjen for hver krone som bevilges til denne sektoren.

Det vi ser i denne saken er nok et bevis på at en del ledere ikke har evne til å se lenger enn til nærmeste regel. De er overhode ikke opptatt av å se løsningene. Dermed vikler de seg inn i et garn de ikke kommer ut av. Til slutt blir saken helt håpløs for maktmenneskene. Etter vårt syn er det andre enn den tidligere direktøren på Rikshospitalet som burde ha gått av. Han sitter nå i godstolen, hever full lønn til pensjonsalderen, og ler til krampa tar han. Alt tyder nemlig på at saken avsluttes nettopp etter det spor og de planer han la opp til.