Et gigantproblem for regjeringen

Alt ståket rundt Tromsø 2018, pengebruken og utenriksministerens påståtte SMSer, gjør det til et «gigantproblem» for regjeringen å gå inn for statsgaranti til Tromsø-OL i 2018, mener Frps Ulf Erik Knudsen.

- Hadde du spurt meg for ti måneder siden, ville jeg vært overbevist om at regjeringen enkelt og greit ville lose gjennom en statsgaranti for et Tromsø-OL. Nå har de fått et gigantproblem, og situasjonen må begynne å bli svært ubehagelig for Jonas Gahr Støre, sier Knudsen til NTB.

Dobbeltkommunikasjon
Han mener det er mer enn jakt på detaljer når NRK Brennpunkt på nytt retter søkelyset mot påståtte SMSer fra utenriksministeren, der han hevdes å ha gitt uttrykk for at det kommer politisk støtte til Tromsø-OL før idrettstinget gikk inn for Tromsø. Støre sier at han ikke husker å ha sendt SMS verken til Bjørge Stensbøl eller NRKs hemmelige kilde.

- Selvfølgelig skal også sentrale regjeringsmedlemmer kunne ha en oppfatning og også påvirke beslutningsprosessen rundt OL-søknaden. Problemet er at de ikke kan ha to standpunkt samtidig. Utad sier de at idretten skal få styre prosessen, men nå avdekkes det en dobbeltkommunikasjon som må være ubehagelig, sier Knudsen, som sitter i Stortingets familie- og kulturkomité.
Disse stortingspolitikerne er de første som vil få en eventuell statsgarantisøknad fra regjeringen til behandling.

- Kjent fra før
NTB har snakket med et flertall av komitémedlemmene. Alle er enige om at OL-bråket har svekket oppslutningen om Tromsø-OL i folket, men ikke alle lar seg hisse opp over SMS-bruken og Støres og andre politikeres påståtte aktive påvirkning i OL-saken.

- En liten SMS fra eller til fra Jonas Gahr Støre endrer ikke på det som er kjent fra før; nemlig at sentrale regjeringsmedlemmer har vært for at Tromsø skulle vinne kampen om OL-kandidaturet. Både Jens Stoltenberg, Åslaug Haga, Øystein Djupedal og Trond Giske har tidligere uttalt seg slik at det aldri har vært tvil om at regjeringen har vært pro-Tromsø, sier Høyres Olemic Thommessen.

Ikke utilbørlig
Tove Karoline Knutsen (Ap), som selv har vært styreleder for Tromsø 2014, er bekymret for at alt bråket går ut over den folkelige oppslutningen om Tromsø-OL.

- Uroen er uheldig for prosjektet, som i seg selv er så godt at oppslutningen kan gjenreises. Det må være lov for politikere å ha synspunkter på hvem som bør få et så viktig arrangement. Selv drev jeg valgkamp for at Tromsø skulle få OL i 2018. Spørsmålet er om idretten har hatt en ordentlig og skikkelig prosess da de valgte Tromsø. Jeg kan ikke se at det er dokumentert noen utilbørlig påvirkning overfor idretten, sier Knutsen til NTB.

Partifelle Espen Johnsen sier det er helt avgjørende for prosjektet at den folkelige oppslutningen er stor nok. Han har vært kritisk til Åslaug Hagas markering av Tromsø-støtte før saken var avgjort i Idrettstinget.

«Litt spesiell»
Komitéleder May-Helen Molvær Grimstad (KrF), sier at KrF verken har tatt stilling til statsgaranti eller Tromsø. Hun mener det var greit at Åslaug Haga flagget det som var Senterpartiets programfestede standpunkt. Komitélederen vil ikke ha noen oppfatning om hvilke SMSer Støre har sendt eller ikke.

- Men jeg skjønner at det er journalistisk interessant å se nærmere på denne saken. Den er jo litt spesiell, og reiser spørsmål om Støre har vært utsatt for tyveri eller om han ikke husker. Det er så mange ukjente fakta i denne saken at jeg ikke vil ha noen formening om den, sier Molvær Grimstad.