Advokatregning vanskelig knute i Enova

En advokatregning av ukjent størrelse ser ut til å være en vanskelig knute i arbeidet med å løse flokene mellom de ansatte og styret i statsforetaket Enova.

Enova-problemene

* Konfliktene i Enova ble kjent da administrerende direktør Eli Arnstad trakk seg fra stillingen i november i fjor, etter å ha blitt beskyldt for mobbing av medarbeidere.

* Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) ga styret i Enova frist til 25 april med å legge fram en plan om hvordan samarbeidsproblemene mellom ledelsen og de ansatte i statsforetaket skulle løses.

* Styret, med styreleder Jørn Rattsø, holdt fristen og presenterte 24. april «Plan for å sikre Enova SF et godt og stabilt arbeidsmiljø».

* Husforeningen, som representerer de fleste ansatte, og styret i Enova klarte under arbeidet med planen ikke å bli enige om å møtes. Uenigheten gjaldt blant annet et krav fra Husforeningen om å stille i møtet med advokater.

* Åslaug Haga hadde mandag 28. april et nytt møte med representanter både med styret og de ansatte i Enova. Men fortsatt synes konflikten uløst.

- Ja, det virker slik, svarer styreleder Jørn Rattsø på NTBs spørsmål om regningen fra Advokatfirmaet Haavind Vislie til Husforeningen i Enova er en del av problemene som har gjort kontakten vanskelig.

Regningen gjelder en undersøkelse som Husforeningen fikk Haavind Vislie til å gjennomføre om arbeidsmiljøet i selskapet, etter at Eli Arnstad i fjor høst trakk seg som administrerende direktør på grunn av beskyldninger om mobbing av ansatte.

Jørn Rattsø sier til NTB at han ikke har fått opplysninger om hvor stor advokatregningen er.

Leder i Husforeningen, Anne Guri Selnæs, sier følgende i et intervju med Adresseavisen tirsdag: «Når det gjelder utgiftene til advokat, har styret allerede sagt det vil dekke store deler av dette».

Kontaktvansker
Anne Guri Selnæs hevder i intervjuet med Adresseavisen at Husforeningen, etter det siste møtet med statsråd Åslaug Haga (Sp) den 28. april, ikke har hørt noe fra styret.

- Hvorfor de ikke har tatt kontakt, vet jeg ikke sier Selnæs til avisen.
Tirsdag formiddag var Anne Guri Selnæs ikke tilgjengelig for kommentar.
Jørn Rattsø sier til NTB at det har vært vanskelig å komme i kontakt med de ansattes representanter.

Kontaktproblemene blir også tydelig demonstrert i en e-postkorrespondanse mellom styret i Enova på den ene siden og Husforeningen og verneombudet på den andre siden. Denne brevvekslingen pågikk i perioden 11. - 21. april, mens styret arbeidet med den rapporten som skulle danne grunnlaget for å løse samarbeidsproblemene i selskapet.

Blant annet går det fram at Husforeningen stilte betingelser for å møte styret, deriblant at Husforeningens advokater skulle delta i møtet.

Foretaksmøte avlyst
Onsdag 7. mai skal styret og administrasjonen i Enova ha et ordinært kontaktmøte med embetsverket i Olje- og energidepartementet (OED) for å drøfte budsjett, regnskap, strategi og aktiviteten i selskapet.

Tidligere hadde OED satt på statsrådens program et ekstraordinært foretaksmøte - som tilsvarer generalforsamling - den 7. mai. Dette møtet er avlyst fordi behovet ikke lenger ble ansett å være til stede, etter at statsråd Åslaug Haga forrige mandag møtte representanter for styret og de ansatte.