Norge trenger ikke euroen

Selv om det er bred enighet om at euroen har vært et gode for landene som har innført den, ville Norge hatt lite å tjene på å bytte ut kronen, mener økonomer.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR sier euroens største suksess er den finansielle stabiliteten den har gitt eurolandene. Dette er alltid bra for næringslivet, også det norske, men i seg selv ikke grunn nok til at man ville tjent på et bytte.

Årsaken er det store innslaget av oljepenger i den norske eksportøkonomien, noe som gjør det fornuftig å ha nasjonalt slingringsmonn i rentepolitikken.

- Høye oljepriser er et positivt sjokk for Norge, mens det er motsatt for resten av Europa. Det fører til høyere renter i Norge, mens de er lavere i Europa, sier Dørum til NTB.

Han viser til at styringsrenten i dag er 5,5 prosent i Norge, mens den bare er 4 prosent i eurosonen.

Direktør Daniel Gros ved Center for European Policy Studies i Brussel er enig i Dørums analyse. Samtidig mener han Norge stiller i klasse med Danmark og Sverige, som begge greier seg bra utenfor eurosamarbeidet.

- For disse landene ville euroen bare være glasuren på kaka. De nordiske landene er så velstyrte at de har råd til å stå utenfor, sier Gros til NTB.