Fortsetter kampen for å minimalisere Terra-tapet

Terra-kommunene ligger foreløpig an til å få tilbakebetalt mindre enn en tredel av tapet de har lidt. Men de åtte kommunene kan fortsatt ha mulighet til å få tilbake mer.

Tirsdag konkluderte bostyret med at de åtte kommunene foreløpig ligger an til å få tilbake 434,8 millioner kroner fra boet.

Det er mindre enn en tredel av beløpet de har tapt til sammen, men jakten på flere Terra-midler fortsetter. Bostyret har engasjert et engelsk advokatfirma som vurderer om avtalestrukturen i Citibanks investeringspakker har vært i samsvar med engelsk verdipapirrett, opplyser bobestyrer, advokat Jon Skjørshammer.

- Dersom det viser seg at avtalene har vært ugyldige, så kan det lede til at kommunen og boet får refundert investeringene, sier Skjørshammer.
Det var Citibank som solgte de finansielle produktene til Terra Securities, før de ble solgt videre til kommunene.

Utbetales i juni
De åtte Terra-kommunene Bremanger, Hattfjelldal, Haugesund, Hemnes, Kvinesdal, Narvik, Rana og Vik har meldt et samlet krav på i underkant av 1,5 milliarder kroner til boet etter Terra Securities-konkursen i fjor høst.
Totalt er det realisert verdier for 752 millioner kroner i boet, som skal fordeles til kreditorene.

Etter at kommunene har fått de 434,8 millionene, skal de resterende 317,5 millioner danne grunnlag for boets videre behandling og fordeling mellom kreditorene.

Terra-kommunene krever sin andel av de 317,5 millionene som er igjen i Terra-boet, og varsler at de fortsetter kampen mot bankene som var eiere i Terra Securities.

Kredittilsynet har beskrevet Terras handlinger overfor kommunene som alvorlige og systematiske overtredelser av god forretningsskikk.

Håper på mer
Hemnes-ordfører Kjell-Idar Juvik (Ap) var fornøyd da NTB kontaktet ham tirsdag. Sammen med to andre Terra-rammede ordførere, Geir Waage i Rana og Asgeir Almås i Hattfjelldal, var han på en regionkonferanse i Mosjøen da nyheten sprang.

- Vi er så fornøyde, kan du skjønne. Det var en veldig god melding å få her vi sitter og jobber med inndekningen av underskuddet, sier Juvik.

Krav til Terra-partnere
Terra-boet krever også at 13 tidligere partnere i Terra Securities tilbakebetaler 16 millioner kroner til boet.

De 13 fikk ifølge bostyret forhåndsutbetalinger basert på forventet overskudd i 2007 på til sammen vel 9,4 millioner kroner. Selskapet meldte opphør og gikk til skifteretten 28. november i 2007, og fikk dermed ikke noe overskudd.

Bostyret legger derfor til grunn at forhåndsutbetalingene må tilbakebetales. I tillegg krever bostyret 500.000 kroner fra hver av partnerne, til sammen 6,5 millioner kroner, som tilsvarer den enkelte partners avtalte ansvar i henhold til selskapsavtalen.