Lurte seg unna dagbøter

Da tidsskjemaet sprakk, fikk utbygger 70 boligkjøpere til å si fra seg retten til forsinkelsesrabatt, skriver Dagens Næringsliv.

 

Høyblokkprosjektet på Valentinlyst i Trondheim skulle friste eldre boligkjøpere. Prosjektet ble forsinket med fem -seks måneder og utbygger ville unngå dagbøter.

Men de 70 boligkjøperne var ikke forberedt på at deres nye hjem skulle bli gjenstand for utbyggernes gambling med offentlige tillatelser - og at utbyggerne nektet å ta omkostningene da gamblingen slo feil, skriver Dagens Næringsliv.

Gjennom boligoppføringsloven er kjøpere av nye boliger sikret klare rettigheter ved slike forsinkelser. Kjøperne kan blant annet heve kontrakter eller kreve dagbøter - 0,75 promille av kjøpesummen per dag i inntil 100 dager.

Forsinkelsene på Valentinlyst kom til å passere 100 dager med god margin. Dagsbøtene ville i praksis innebære et prisavslag mellom 10 millioner og 12 millioner kroner.

I stedet for å orientere om rettigheter, kom megleren til kjøperne med et tillegg til kontrakten. Ved å signere tillegget, skulle kjøperne godta en forsinkelse på inntil et halvt år og samtidig frasi seg rettighetene som fulgte av den opprinnelige kjøpekontrakten.

Utbygger er Valentinlyst Bolig as.