Dansk storstreik over

De danske kommunenes sentralforbund KL sier ja til forslaget til ny lønnsavtale med de offentlig ansattes fagforbund FOA. Dermed avsluttes streiken i kommunesektoren natt til onsdag. 

Ledelsen i FOA har allerede godtatt forslaget til oppgjør, ble det opplyst mandag. 49 av forbundets 64 hovedstyremedlemmer sa mandag kveld ja til forliket.

Det er nå opp til arbeidstakerorganisasjonens 200.000 medlemmer å avgjøre. Avtalen skal til uravstemning og resultatet er ventet 29. mai.

– Jeg er veldig fornøyd med at hovedstyret har støttet opp om resultatet. Det inneholder ikke alt vi hadde ønsket oss, men det er vesentlig bedre enn det KL hadde lagt opp til. Kvinnefagene har fått et løft i siste runde, skriver FOAs leder Dennis Kristensen i en pressemelding mandag kveld.

Ekstra millioner
Avtalen kom i havn etter et maratonmøte på rundt 19 timer, der arbeidsgiverne la ytterligere penger på bordet.

– Vi har funnet 35 millioner ekstra, sa KLs sjefforhandler Mads Lebech.
Dennis Kristensen mener derimot sagt at forliket baner vei for 115 millioner kroner ekstra til arbeidstakerne.

Hardt i helsesektoren
Natt til onsdag vil FOAs streikende medlemmer igjen ikle seg arbeidstøyet. Streiken har vart i tre uker og rammet flere titall pleiehjem og barnehager i Danmark.

Ifølge København-avisen Politiken er det uvisst om de fagorganiserte er tilfreds med oppgjøret.

– Det fins nesten ikke ansatte som er yngre enn 40 år på sykehusene lenger. De nyutdannede holder ikke ut med arbeidsbetingelsene de blir tilbudt, sier Rikke Albert som jobber i helsevesenet i Vanløse vest for Københavns sentrum til avisen.

Danske politikere sier seg glade for at det har vært mulig å få i havn et oppgjør uten at politikerne selv måtte trå til. De advarer samtidig om at uten tiltak for å sikre rekrutteringen, kan helsesektoren i fremtiden bli stående uten tilstrekkelig personale.