Anleggskjempe inn i Sverige

Den østerrikske entreprenørkjempen Strabag blir svensk anleggsaktør gjennom oppkjøpet av Oden Anläggningsentreprenad. 

Men Oden som base skal Strabag klatre opp til å bli en av de ledende anleggsaktørene på det skandinaviske markedet, melder Byggeindustriens svenske kollega Byggindustrin.

– Dette er ikke vårt største kjøp av selskap, men kanskje det viktigste, sa Strabagsjef Dr. Hans Peter Haselsteiner da oppkjøpet ble offentliggjort nylig.

Strabag som er børsnotert i Wien, har vokst kraftig i de siste syv årene. Selskapet nådde i fjor en omsetning på nærmere 100 milliarder kroner jevnt fordelt på bygg og anlegg. Selskapet har 61 000 ansatte i over 30 land. Dette gir en posisjon som Europas femte største entreprenørkonsern med ledende posisjoner i Tyskland, Østerrike samt i Sentral- og Øst-Europa.

Den svenske aktøren Oden Anläggningsentreprenad har en omsetning på nærmere 1 milliard kroner med sine 400 ansatte som gir en beregnet markedsandel i størrelsesorden fem prosent på det svenske markedet. Strabag har samarbeidet med Oden på fire anleggsprosjekter og kjenner derfor godt både foretaket og ledelsen.

I Sverige vil Strabag operere under navnet Oden akkurat som selskapet i Europa fremstår under navnene på oppkjøpte selskaper som Dywidag og Züblin.

– Nå skal Oden være med på å krige om alle de store anleggsjobbene i Sverige og i Skandinavia, sier Haselsteiner som ikke minst er interessert i store infrastrukturprosjekter hvor det er sterk vekst.

Strabag har så langt ikke været like aktiv på det norske anleggsmarkedet. Men den østerrikske kjempen opererte i sin tid sammen med AF Spesialprosjekt i kampen om det tredje OPS-prosjektet E 39 Lyngdal-Flekkefjord.