Mest kritisk i Glomma

Norges vassdrags- og energidirektorat NVE vurderer utviklingen i Glommavassdraget som mest kritisk i neste uke. 

Prognosene indikerer at det kommer opp mot en tiårs flom ovenfor samløpet med Vorma.

– Det vil ventelig bli den største flommen siden storflommen i 1995, sier vakthavende hydrolog Paul Christen Røhr ved Flomvarslingstjenesten i NVE til NTB.

Situasjonen søndag viste stigende vannføring i nedre deler av vassdraget. Noe lengre opp – fra Elverum og nordover – ser det ut til å ikke stige fullt så raskt som det har gjort i det siste, ifølge Røhr.

For Drammensvassdraget og en del sideelver der, er det forbigående en nedgang i vannføringen.

Femårs flom
– Men jeg vil gjøre oppmerksom på at både i Drammensvassdraget og i Østerdalen ligger det fortsatt en god del snø igjen i høyereliggende strøk, sier Røhr.

Han regner med at snøsmeltingen tar seg opp med stigende temperatur utover i uka og at vannføringen vil stige videre.

– Flere vassdrag i Sør-Norge kan være utsatt for en femårs flom. Det gjelder også Gudbrandsdalslågen og Drammensvassdraget. Kanskje også Numedalslågen og Skiensvassdraget.

Men foreløpig – fram til utgangen av uken – ser NVE ingen flere steder der vannføringen når opp til varslingsnivået for flom.

Ellers i landet
I Midt-Norge vurderer NVE flomfaren som begrenset foreløpig.

På Vestlandet, og da først og fremst Nordvestlandet, er det også mye snø mange steder.

– Der er snøsmeltingen også i ferd med å starte. Men vi følger situasjonen nøye og vil komme med flomvarsler dersom prognosene tilsier det.

– Nord-Norge?

– Foreløpig rolig. Det har vært varmt i Nord-Norge, men det er ikke så mye snø der som i sør. I Sør-Norge har vinteren i år vært særlig nedbørrik. Derfor må vi være forberedt på flom i flere vassdrag i den sørlige landsdelen.

Gode råd
Vakthavende ved Flomvarslingstjenesten har også noen gode råd til gårdbrukere og folk langs utsatte vassdrag, selv om situasjonen de fleste steder i sør iallfall forbigående er under kontroll. Noen som bør flytte på seg?

– Det kommer jo an på hvor man bor. Vi anbefaler alle som bor langs sammensatte vassdrag å følge med på situasjonen.

– Men de bør prøve å sikre de eiendeler som kan bli flomutsatt – campingvogner, rundballer, eventuelt tømme kjellere hvis vannet begynner å bli for nærgående. Det er i grunnen det beste råd vi kan gi på dette tidspunkt, sier Paul Christen Røhr.