Uniteam truer med søksmål mot Forsvaret

Det bedragerimistenkte konteinerselskapet Uniteam taper stort på boikotten fra Forsvaret. Nå trues det med erstatningssak.

 

- Vi mener boikotten som Forsvaret gjennomfører er rettsstridig. Et erstatningssøksmål mot Forsvaret er absolutt aktuelt hvis saken blir henlagt eller selskapene blir frikjent i retten, sier styreleder Tom H. Glosimot i Uniteam til NTB.
Han mener bedragerimistanken mot selskapet er fullstendig grunnløs. Etterforskningen pågår fortsatt, ett år etter at politiet på Romerike siktet to av eierne i familieselskapet, far og sønn Harald og Tommy Engh, for å ha bedratt Forsvaret for mer enn 20 millioner kroner.

- Det er en meget uheldig situasjon for selskapene at saken ennå er uavklart. Vi mener fremdeles at vi ikke har gjort noe galt, sier Glosimot.
Harald Engh som i dag er konsernsjef i Uniteam vil ikke selv kommentere saken overfor NTB.

Mye gjenstår
Ifølge politiadvokat og etterforskningsleder Ellen Ilstad ved Romerike politidistrikt er det mye arbeid som gjenstår før en eventuell tiltale vil bli tatt ut.
- Saken er fremdeles under etterforskning. Flere enn 20 vitner er avhørt, men flere avhør gjenstår, blant annet av de siktede. De har kun vært inne til et kort avhør, sier Ilstad.

- Harald og Tommy Engh ble siktet i mai i fjor. Hvorfor er de kun avhørt en gang?
- Vi ønsker å skaffe oss en fullstendig oversikt over saken før vi avhører dem. Vi har gjort et meget omfattende beslag av datafiler og papirer.
For Uniteam Holding og datterselskapene Uniteam International og Uniteam AS har saken skapt store vansker, utover det faktum at potensielle kontrakter med Forsvaret har gått fløyten.

- Vi hadde en periode betydelige problemer fordi påtalemyndigheten satt på datafiler som vi hadde brukt for i den daglige virksomheten, sier Glosimot.

Uenige
Forsvarsdepartementet gikk til anmeldelse mot Uniteam International etter å ha mottatt Dalseide II-rapporten om korrupsjon i Forsvaret. Anmeldelsen førte senere til at Forsvaret svartelistet selskapet fra konkurransen om nye, store leveranser.

Bedrageriet skal ha skjedd ved at spesialbygde konteinere ble overfakturert Forsvaret. De polskproduserte kommandoplasskonteinerne skal ifølge VG ha hatt ulik verdi ved fortolling og levering. Uniteam mener på sin side at det er snakk om ulike kontrakter og to forskjellige anbudsrunder.

- Prisene er uten rettslig betydning i denne sak blant annet fordi det dreier seg om en fastpriskontrakt, sier Glosimot.

Harald Engh har tidligere uttalt at Uniteam var i sin fulle rett til å tjene mer enn antatt ettersom den økonomiske rammen i avtalen med Forsvaret ikke ble overskredet.

- Hvis vi er mer effektive enn antatt, har vi lov til å tjene mer innenfor denne rammen, sa Engh til NTB i fjor.

Grimstad
Uniteam er kritisk til rollen tidligere Økokrim-topp Erling Grimstad har spilt i saken. Hans selskap G-Partner deltok i utredningsarbeidet i Dalseide II.
- Det hele bygger på en rapport fra G-Partner, som Forsvarsdepartementet har lent seg til. Vi har et helt annet syn på jussen i denne saken enn hva G-Partner har, sier Glosimot.

Han reagerer også på at Dalseide II-rapporten ble utarbeidet uten at selskapet fikk komme med sin versjon.

- Det er ganske oppsiktsvekkende når Forsvaret i ettertid velger å gå til boikott av selskapene, sier styrelederen.