Hydro gikk tom for sand i ørkenen

Hydro har klart det man skulle tro var nesten umulig - å gå tom for sand i ørkenen.

 

Hydro bygger et gigantisk aluminiumsverk sammen med Qatar Petroleum i Qatar. Anlegget ligger på et flatt område helt ute ved kysten.

For å sikre tomten fra havet måtte man løfte grunnen med 3 meter, og det skulle gjøres med sand fra ørkenen noen få mil unna.

Men tomten tilsvarer ikke mindre enn 260 fotballbaner. Dermed var det litt mer enn en gjennomsnittlig norsk sandkasse som måtte fylles.

- Tro det eller ei, men myndighetene i Qatar er veldig opptatt av miljøvern. Det var derfor litt kritisk da vi plutselig fikk beskjed om at vi ikke kunne hente ut mer sand fra det området vi var tildelt, sier konserndirektør Tom Røtjer i Hydro til Finansavisen.

Qatar ønsker nemlig å opprettholde de klassiske sanddynene i sin ørken.
- Problemene med å hente ut nok sand medførte forsinkelser helt i starten av prosjektet, men vi fikk etter hvert tillatelse til å ta sand fra et annet område. Vi har nå hentet inn det tapte og er i rute med prosjektet, sier Røtjer.
Til sammen har Hydro behov for 10 millioner tonn sand i prosjektet, eller over 200.000 fulle lastebiler.

Hydro har også måttet bygge en egen landsby med mattilbud, fritidsaktiviteter og boliger for arbeiderne som bygger aluminiumsverket. Prislappen er på 500 millioner kroner og skal sørge for at opptil 10.000 arbeidere har det bra.