Glade for å kunne flytte hjem igjen

Alle bortsett fra fem familier fikk fredag ettermiddag flytte hjem etter jordraset natt til fredag. Meldingen ble mottatt med applaus blant de evakuerte, som har vært innlosjert på hotell siden raset gikk.

Politiet sier det ikke er trygt å flytte hjem igjen for dem som bor nærmest raset.

- Geologene sier det kan være fare for nye mindre ras i området rundt der raset kom natt til fredag. Derfor kan ikke disse familiene få flytte hjem igjen. I resten av området som er evakuert, anser vi det nå som trygt for folk å flytte tilbake, sa lensmann Ragnar Andreassen på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Elven tok nye løp
Andreassen sier de nå sender opp en gravemaskin i området ovenfor der raset har gått.

- Det går et elvefar over husene. Kraftig regnvær har gjort at elven har tatt nye løp, og dette har trolig forårsaket jordraset, sier Andreassen.

Det er fremdeles uvisst når de som fremdeles er evakuert, kan flytte hjem igjen.
- Men værmeldingen for de kommende dagene er gledelig. Det er ventet mindre regn allerede i kveld, og det skal bli oppholdsvær de nærmeste dagene, sier Andreassen.

Glade
De evakuerte som hadde møtt opp på pressekonferansen reagerte med spontan applaus da politiet kom med beskjeden om at de fleste fikk flytte hjem igjen. Kjersti Jacobsen driver et snekkerverksted i området som ble evakuert. Hun er svært fornøyd med å få komme hjem igjen.

- Jeg har mye arbeid som venter på meg, og har fått en person fra Oslo for å hjelpe meg. Det passet dårlig at vi måtte evakueres akkurat i dag. Nå har vi mye å ta igjen, sier Jacobsen til NTB.

Hun har likevel forståelse for at politiet måtte evakuere et så stort område.
- Det viktigste er jo at vi er trygge, og arbeid kommer i andre rekke. Det har vært en lang og kjedelig dag på hotellet, men vi er bare glade for at ingen ble skadd.

Tar seg av de evakuerte
To hus har fått omfattende skader i raset, men ingen personer ble skadd. Nærmere 150 mennesker i 50 hus har vært evakuert. Politiet opplyser at enkelte av husene der folk får flytte hjem igjen, kan ha mistet vann og kloakk.

Ordfører Dag Erik Pryhn sier kommunen nå vil ta seg av dem som fremdeles er evakuerte.

- Og til dem som får flytte hjem igjen, kan jeg informere om én ting: Dere trenger ikke å gjøre opp for minibaren når dere reiser. Det skal vi ordne, sa Pryhn på pressekonferansen.