Økende vannføring i mange dager

Vannføringen i alle vassdragene på Østlandet vil øke de neste dagene. Økende snøsmelting betyr langvarig rasfare i bratte dalsider.

- Det er økende vannføring på stort sett hele Østlandet og vannføringen ventes å fortsette å øke de nærmeste dagene, sier hydrolog Ingjerd Haddeland i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB.

NVE sendte fredag formiddag ut et nytt flomvarsel etter rasulykken i Otta der to hus ble totalskadd og rundt 50 boliger evakuert. NVE venter en vannføring rundt såkalt femårsflom, vannføring som i gjennomsnitt gjentas hvert femte år, i svært mange av vassdragene i Buskerud, Hedmark, Akershus og Oppland.
Fram til ut på dagen lørdag er det meldt 20 millimeter nedbør i grenseområdene mellom Hedmark og Oppland. Men regnet vil avta på lørdag, og blir avløst av lettere vær og stigende temperaturer. Men selv om regnet dabber av, vil vannføringen øke.

- Det er en del snø som fortsatt skal smelte i dagene som kommer, sier Haddeland.

Norges Geotekniske Institutt (NGI) mener rasfaren spesielt i Nord-Gudbrandsdal er akutt når smeltevannet renner som nå. NGI ber folk være spesielt oppmerksomme dersom det dukker opp vann på uventede steder.