Ber folk forberede seg på storflom

Forsikringsselskapene øker beredskapen og ber folk i flomutsatte områder ta sine forholdsregler.

Det er sendt ut varsler om at det denne våren kan bli storflom, og natt til fredag ble to hus tatt av jordras i Otta.

- Forsikringstaker har etter forsikringsvilkårene plikt til å avverge eller begrense skader, vel å merke så lenge det ikke medfører risiko for liv og helse, sier kommunikasjonssjef Stein Haakonsen i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) til NTB.

Flytte campingvogner

Haakonsen anbefaler folk å flytte campingvogner til høyereliggende områder. Det samme gjelder høyballer og annet flyttbart gods utendørs.
Likedan bør folk som bor flomutsatt til flytte løsøre og verdier fra kjellere og underetasjer. Strømkurser i rom som kan bli oversvømmet må kobles ut. Det kan for enkelte være aktuelt å bygge flombarrierer ved hjelp av sandsekker og lignende.

I tiden fremover blir alle beredskapsplaner gjennomgått, datasystemer blir testet og de ansatte blir trent i katastrofehåndtering.

- Alt tyder på at selskapene står godt rustet til å håndtere storflommen hvis den kommer, sier Haakonsen

Naturskadepool

Flom og andre naturskader som rammer brannforsikret eiendom håndteres av Norsk Naturskadepool, som er en ordning hvor forsikringsselskapene går sammen om å håndtere større naturskadehendelser. Naturskadepoolen og forsikringsselskapene har økt beredskapen betydelig og går for tiden gjennom planene for å kunne ta høyde for en større flomsituasjon.
Skader på infrastruktur er det Statens naturskadefond som håndterer.