Lovforslag kan svekke Hydros krafttilgang

Hvis regjeringens lovforslag om hjemfall av kraftrettigheter blir vedtatt uforandret, vil det svekke Hydros tilgang på kraft, står det i Hydros høringsuttalelse.

Videre står det at det gjelder på langsiktige og forutsigbare vilkår, og det vil påvirke selskapets muligheter for videre satsing i Norge.

I høringsuttalelse i den såkalte hjemfall-saken blir det vist til at tilgang til elektrisk kraft på stabile og konkurransedyktige vilkår er avgjørende for levedyktigheten og konkurransekraften til selskapets aluminiumvirksomhet.

"Hydros eierskap til vannkraftressurser er og har alltid vært selve fundamentet for vår virksomhet. Dette eierskapet har satt Hydro i stand til å konkurrere på det globale markedet med aluminium produsert i Norge, noe som i sin tur har muliggjort ytterligere utvikling av vår industri her," blir det påpekt.

Hydro berøres derfor i stor grad av de eksisterende og foreslåtte lovreguleringer på vannkraftområdet. Om lag to tredeler av Hydros kraftproduksjon er påheftet vilkår om hjemfall med hjemmel i eksisterende lovgivning. I lovforslaget legges det opp til at Hydros mulighet til å eie