Ordførere reagerer på Oslo-krav i nytt inntektssystem

Flere ordførere fra både Arbeiderpartiet og Høyre reagerer på at deres partikollegaer fra Oslo ikke er villig til å være med på økt utjevning i distriktene.

Sentrale politikere i Oslo har gått sammen på tvers av partigrensene for å kreve at kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) skal sørge for at Oslos tap i det nye inntektssystemet som legges fram 15. mai, blir minst mulig.

Ifølge Kommunal Rapport har Høyres Erling Lae og Aps Rune Gerhardsen vært i møte med Meltveit Kleppa for å fremme Oslos sak.

- Vi må prøve å få kommunalministeren til å skjønne at Oslo har noen utfordringer som er helt unike. Det kan være vanskelig å forstå for dem som ikke kjenner dette fra innsiden, sier Gerhardsen.

Men flere ordførere fra Ap og Høyre reagerer på dette, skriver Nationen.
- Hvis en skal ha en sosialdemokratisk politikk og styrke distriktene, så må man være villig til å gi noe fra seg, sier ordfører Hans Gisle Holstad (Ap) i Hareid.
Ap-ordfører Kjell Magne Johansen fra Saltdal er enig.

Det nye inntektssystemet legges fram 15. mai. Gerhardsen frykter at velgerne i Oslo kan risikere å merke økonomiske kutt på kroppen hvis utjevningen mellom byene og distriktskommunene blir større enn forutsatt.

Meltveit Kleppa vil ikke kommentere sakens innhold, men sier:

- Jeg lytter til hva Oslo har å framføre på samme måte som jeg også har lyttet til andre kommuner som har meninger om inntektssystemet.