Akutt rasfare i Nord-Gudbrandsdal

Faren for jordras er akutt i hele Nord-Gudbrandsdal, advarer NGI. To geologer skal undersøke rasområdet i Otta fredag formiddag.

FAKTA Raset i Otta

 Raset gikk i 3-tiden natt til fredag, ved Steindalsveien like Øst for Otta sentrum.
* To bolighus og noen ubebodde bygninger ble tatt av raset.
* Ingen personer ble skadd i raset.
* Minst 150 personer ble evakuert fra rundt 50 hus.
* Årsaken til raset er mye vann i grunnen og snøsmelting som har rent oppå bakken. (©NTB)

 

Fakta om jord- og steinras i Norge

* 26. mars 2008: En seksetasjers boligblokk ble tatt av et steinras i Ålesund. Fem omkom.
* 14. september 2005: Rasulykke i Hatlestad terrasse i Fana sør for Bergen. Tre omkom, deriblant en fire år gammel jente som døde 7. februar året etter uten å ha kommet til bevissthet.
* 3. januar 2005: Steinras ved Omastrand i Hordaland. En person omkom
* 17. mars 2002: Rasulykke i Eidfjord i Hordaland. To personer omkom.
* 10. november 1999: Jordras i Sandnes i Rogaland. En person omkom.
* 9. februar 1999: Ras ved Skotfoss i Telemark. En omkom.
* 20. juni 1996: Finneidfjord i Nordland: Fire mennesker omkom.
* 15. februar 1996: Ras mellom Brekke og Instefjord i Sogn og Fjordane. En omkom.
* 30. oktober 1985: Leirras i Klæbu og Melhus i Sør-Trøndelag: En skadd, fire hjem ødelagt.
* 29. april i 1978: Rissa i Trøndelag: En omkom.
* 13. september 1936: Ras i Lodalen i Loen i Nordfjord. 74 mennesker omkom
* 7. april 1934: Ras i Tafjord på Sunnmøre. 41 mennesker omkom.
* 29. juni 1927: Jordras på Rjukan. Seks mennesker omkom
* 15. januar 1905: Ras i Lodalen i Nordfjord. 61 mennesker omkom.

 

FAKTA Naturskader i Norge 1992-2007



* Nyttårsorkanen på Nordvestlandet i 1992. 33.000 skader. Anslått erstatning: 1,3 milliarder kroner.
* Flommen på Østlandet i 1995. 7.122 skader. Anslått erstatning: 940 millioner kroner.
* Stormen Tora 30. oktober 2000. Nordvestlandet og Nord-Norge. 4.477 skader. Anslått erstatning 256 millioner kroner.
* Stormen Narve i januar 2006. Sør-Trøndelag-Vest-Finnmark. Nordland hardest rammet. 2.478 skader. Anslått erstatning 188 millioner kroner.
* Stormen Frode i oktober 1996. Nord-Norge. 3.697 skader. Anslått skadeerstatning 178 millioner kroner.
* Storm på Vestlandet i januar 1994. 7.122 skader. Anslått skadeerstatning 174 millioner kroner.
* Tidligere storflommer i Norge: 1934, 1967 og 1987.
(Kilde: Finansnæringens Hovedorganisasjon) (©NTB)

 

- Man må være på vakt i bratte dalsider. Det er først og fremst i Nord-Gudbrandsdal at det er akutt nå. Men vi har ikke fått melding om andre ras, sier Anders Solheim som er avdelingsleder for naturskader ved Norges Geotekniske Institutt (NGI) til NTB.

To bolighus ble rammet av det voldsomme jordraset som gikk ved Steindalsveien like øst for Otta sentrum natt til fredag. Rundt 150 personer ble evakuert fra om lag 50 bolighus.

Jordmassene trengte seg gjennom en trang bekkedal og rant utover nede ved E6 i en bredde på rundt 50 meter. Utgangen på raset gikk flere hundre meter lenger opp i dalsiden.

Geologer
To geologer fra NGI reiste med helikopter fra Oslo like etter klokka 9 fredag formiddag. Geologene skal undersøke rasstedet, men kommer også til å se nærmere på området fra lufta.

- Vi hadde to geologer der oppe så sent som på onsdag. De var kalt opp av kommunen fordi det ser ut til at det er gått mange skred i området, sier Anders Solheim i NGI.

I morgentimene fredag kom det stadig mer leirmasse veltende nedover bekkedalen, så E6, den kommunale Kongsvegen og de andre veiene i området er stengt. Det er imidlertid dirigert omkjøring ved Otta sentrum.

Mesta var tidlig fredag morgen allerede i gang med oppryddingsarbeidet, men når veien kan åpnes og folk få flytte tilbake er altfor tidlig å si.

Advarer
Både politiet og NGI sier det er ekstremt mye vann i bakken på grunn av snøsmelting, fravær av tele og store nedbørsmengder. Det høye vanntrykket gjør at jordmassene begynner å skli. Det er også et problem med høy vannføring og flom i småbekker i bratte dalsider.

- Det har ikke vært tele i jorda, så grunnvannstanden har vært på topp. Vannet fra snøsmeltingen har så rent oppå bakken og nærmest vært en direkte årsak til raset, sier lensmann Ragnar Andreassen ved Sel lensmannskontor til NTB.

NGI ber nå folk i spesielt Nord-Gudbrandsdal om å være ekstra på vakt de nærmeste dagene. Faren for ras er stor i de mange bratte dalsidene der vannmassene fort kan dra med seg store jordmasser.

- Folk skal være oppmerksomme på om det kommer opp vann fra bakken på steder der det ikke skal være vann. Man må også følge med på om det dannes sprekker i torva, advarer Anders Solheim i NGI.

Forferdelig brak
Politiet har vært inne i alle de evakuerte husene og ingen personer er tatt av raset, bekrefter lensmann Ragnar Andreassen. Han forteller at det var svært dramatisk da beboerne våknet av at jordmassene dundret ned dalsiden.

- De som bor i boligene våknet av et forferdelig bulder og brak. Men dørene fungerte og beboerne kom seg stille og rolig ut. Hjelpemannskapene kom fort til og fikk brakt dem i sikkerhet, sier lensmann Andreassen.

Han sier at det i verste fall kunne gått langt verre, men sier husene er oppført på mindre utsatte områder.

- Rasene går dypest ned i bekkedalene og der får heldigvis ingen lov å bygge. Slik vi oppfatter det står boligene ganske trygt, mener Andreassen.

I tillegg til de to husene som ble tatt i raset, ble også to mindre ubebodde bygninger tatt. Hovedredningssentralen Sør-Norge bisto tidlig fredag morgen med evakueringen ved å sette inn mannskaper fra Røde Kors som gikk fra hus til hus. Totalt ble rundt 130 personer evakuert til Nordlandia Otta Hotell, der de ble tatt hånd om. Rundt 20 personer har reist til nær familie.

Politiet samlet fredag formiddag kommunens beredskapsråd på lensmannskontoret.