Kan bli dramatisk langs Glomma og Mjøsa

Den kommende uka kan vi få den største vannføringen på Østlandet siden storflommen i 1995. Det kan bli dramatisk både langs Glomma og Mjøsa, advarer NVE.

 

- Vannet vil stige og ser vi på historien må vi tilbake til 1995 for å se like stor vannføring som vi har i våre prognoser for de neste dagene. De som bor langs Glomma må se på dette som en stor flom, sier vakthavende hydrolog i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Paul Christen Røhr, til NTB.
Det er meldt opp mot 40 millimeter nedbør i Buskerud, Hedmark, Akershus, samt deler av Oppland og Østfold de neste dagene. NVE varsler økende vannføring i små og mellomstore vassdrag under 1.200 meter. Her ventes vannføringen å bli større enn såkalt femårsflom, vannføring som i gjennomsnitt gjentas hvert femte år.

Dramatisk
NVE varsler tiårsflom i Glomma nord for Vorma, mens folk som bor lenger sør helt ned mot utløpet i Fredrikstad må være forberedt på femårsflom.
- Mange vil nok oppleve dette som dramatisk. Det er ikke usannsynlig at vi kan få skader denne gangen. Fra Elverum og sørover vil Glomma gå over nivået for tiårsflom, og allerede ved femårsflom har vi opplevd at det kan oppstå skader, sier Røhr.

- De som har campingvogner stående langs Mjøsa, Glomma og andre utsatte områder bør kanskje vurdere å ikke reise på ferie de neste tre-fire ukene, råder hydrologen i NVE.
Også i Trysilvassdraget antar NVE at vannføringen vil bli høyere enn femårsflom mot slutten av neste uke.

- Vær beredt
Med flommen i 2007 friskt i minne, ber politiet i Kongsberg folk om å ta forholdsregler. Grunneiere og andre bes om snarest å sikre rundballer, campingvogner, tømmer, båter, lektere og annet som kan bli dratt ut i Numedalslågen når vannet stiger.

- Flytende fremmedelementer kan representere en fare for bruer og installasjoner langs vassdraget, påpeker politistasjonssjef Glenn Rhodén ved Kongsberg politistasjon.

Ved Søndre Buskerud politidistrikt får NTB opplyst at Lågen er stor, men at det foreløpig ikke er fare for at den går over sine bredder og oversvømmer gangveier og områdene langs bredden.

Pyntelig
Storflommen på Østlandet for 13 år siden viste for alvor hvor sårbare vi er for naturkatastrofer. De enorme vannmassene gjorde enorme skader.
Ifølge NVE er det flere signaler som tilsier at flommen denne gangen ikke blir på langt nær like voldsom. For det første ser det ut som om snøen smelter først i Glomma og deretter i Mjøsa. Hadde det vært snøsmelting i Mjøsa og Glomma samtidig, hadde det vært langt mer alvorlig, mener Paul Christen Røhr.
- Dessuten sier værvarslene at vi får høytrykk fra fredag og framover. Da kan vi få kaldere netter og et ganske pent og pyntelig forløp. Hadde det regnet kunne det blitt atskillig verre, sier Røhr.