Nesten halvparten kjøper svart hagearbeid

Stadig flere velger å la andre overta hagearbeid, husvask og barnepass, og nesten halvparten betaler svart, viser en meningsmåling som InFact har gjort for VG.

 

Tallene viser at en rekke oppgaver blir overlatt til private. Hver femte innbygger her i landet får nå hjelp til å vaske huset. 19 prosent lar andre gjøre malerjobben, og hver femte familie kjøper hjelp til å passe ungene. Videre sier én av ti at de lar andre ta seg av hagearbeidet.

Skattemoralen er ikke bedre enn arbeidslysten, viser det seg. 47 prosent av dem som kjøper slik hjelp, betaler helt eller delvis svart, skriver Vg.

Høyres kvinneforum har foreslått å innføre en ordning som gir skattefradrag for hagearbeid, vask av huset, matlaging og barnepass. Men ifølge undersøkelsen er folk delt i synet på en slik løsning. 33 prosent støtter skattefritak, mens 36 prosent er imot.

Videre viser Infact-målingen at det ikke er Høyre-folk som er ivrigst på å betale andre for å klippe gresset. Det er SV-erne. 21 prosent av SV-velgerne sier de kjøper hjelp til å ordne i hagen. Ap-folk følger etter med 15 prosent.
Høyre-folk gjør i større grad hagearbeidet selv. Bare 9 prosent av Høyre-velgerne sier de betaler for stell i hagen.

Samtidig er det familiepartiet KrFs velgere som oftest kjøper barnepass, 21 prosent. Folk i nord vil helst male huset selv, mens det i Oslo og Sørlandet er flere som overlater malingen til andre.