Vårløsning på Oslo Børs i april

Hovedindeksen steg onsdag med 1,28 prosent til 463,22 poeng og markerte dermed at april måned ga Oslo Børs et løft på 10,4 prosent.

Fortsatt ligger hovedindeksen snaue 6 prosent lavere enn ved årsskiftet da det nye året ble innledet med en voldsom nedtur. På tre uker falt hovedindeksen fra 491,3 til 378,9 poeng. Siden har det gått som en berg og dalbane under sterk påvirkning av utviklingen i amerikansk økonomi.

Onsdag kom meldingen om at den berømmelige resesjonen fortsatt lar vente på seg, selv om veksten i nasjonalproduktet i USA bare var 0,6 prosent i april.
Garvede investorer har langt fra avskrevet nye nedturer, men ved inngangen til mai ligger hovedindeksen i det minste 43,9 poeng over inngangen til april. I fjor sommer lå den på 525 poeng.

Rammer forskjellig
Hovedtrenden på Oslo Børs så langt i år er at alle selskaper påvirkes av frykten for en internasjonal økonomisk nedgang. Men de forskjellige selskapene rammes også forskjellig. Mens 2008 har vært et mareritt for børsraketten Rec, har gjødselselskapet Yara trosset alle negative spådommer og fortsatt sin vekst helt til de aller siste dagene.

Yara startet året med noteringer rundt 250 kroner, selskapet kom brukbart ut av fallet de første tre ukene og har senere klatret til onsdagens notering på 373 kroner. I forrige uke så investorene 4-tallet for første gang, men det varte ikke lenge.

Rec derimot gikk inn i det nye året med en notering på 275 kroner, sank til 120 og var onsdag oppe igjen på 174 kroner. Bare i april har selskapet steget med rundt 25 prosent.

De store i siget
StatoilHydro omsettes nå for rundt 185 kroner etter å ha vært nede i 135 kroner i slutten av januar. Veksten i april har vært på rundt 30 prosent. Men i fjor sommer da oljeprisen var vesentlig lavere enn i dag ble aksjen tidvis handlet for over 190 kroner.

Hydro startet året på 75 kroner og gikk ut av april på samme nivå. Også Hydro ble rammet i januar, men har vært forbausende stabil hele perioden og april har ikke gitt noe vesentlig løft.

Orkla har mye på grunn av sitt engasjement i Rec opplevd en vanskelig vår. Fra noteringer over 100 kroner før årsskiftet sank aksjen i takt med de andre store selskapene til rundt 70 kroner i januar. Men senere har Orkla hatt en atypisk utvikling i forhold til de andre. Like før påske var aksjen ned i 60 kroner og har ennå ikke løftet seg høyere enn til onsdagens notering på 67,60 kroner.

Den store vinneren på siste dag i april ble Storebrand med helt overraskende gode tall. Med et løft på 16,27 prosent sluttet aksjen på 48,50 kroner, som er rundt 15 prosent lavere enn verdien ved årsskiftet.