Milliardkrav mot StatoilHydro

Staten stevner StatoilHydro for mer enn 1 milliard kroner i forbindelse med bygging av nye anlegg på Kårstø i perioden 1997-2000. StatoilHydro avviser kravet.

taten krever beløpet som kompensasjon knyttet til bygging av nye anlegg ved Kårstø-terminalen i forbindelse med Åsgard-utbyggingen. StatoilHydro avviser kravet, men ønsker ikke å kommentere hva som eventuelt er alternativene. De vil heller ikke svare på om de er overrasket over stevningen.

- Vi har vært åpne for at dette kravet ville komme, det er blant annet omtalt i årsberetningen. Vi konstaterer at det nå er på bordet, og har ingen kommentarer utover det, sier informasjonsdirektør Rannveig S. Stangeland i StatoilHydro til NTB.

Saken vil bli behandlet i Stavanger Tingrett, trolig i løpet av 2009.

Budsjettsprekk
Bakgrunnen for stevningen er kostnader knyttet til utbygging av Åsgard-feltet for drøyt ti år siden. Utbyggingen krevde blant annet ny rørledning inn til anlegget på Kårstø og en betydelig oppgradering av facilitetene der. Det er StatoilHydro som er operatør på feltet, og regningen for investeringene havnet hos eierne av Åsgard: Norsk Agip A/S, Fortum Petroleum AS (selskapene er nå slått sammen til ENI Norge AS), Total Norge AS og staten, gjennom statens direkte økonomiske engasjement (SDØE). Budsjettsprekken på Åsgard/Kårstø for denne delen av arbeidet var ifølge Dagens Næringsliv på sju milliarder kroner.

Eierne mente de betalte altfor mye, og Agip, Fortum og Total varslet våren 1999 et krav mot daværende Statoil på omkring 1,5 milliarder kroner. Staten mottok derimot en erklæring fra Statoil om behandling av et eventuelt senere tilsvarende krav. Det er dette kravet som kom tirsdag.

Statens kakestykke
Statoil kom etter hvert til avtaler med Agip, Fortum og Total. I løpet av 2004 hadde selskapene trukket sine søksmål, og gikk blant annet inn som andelseiere i Mikkelfeltet. Dette la til rette for utbygging av Mikkel med tilknytning og prosessering på Åsgard. Nå krever Staten en tilsvarende kompensasjon fra StatoilHydro, i tråd med erklæringen de fikk i 1999.

I stevningen krever staten et oppgjør på 1.095 millioner kroner med tillegg av 5 prosent rente fra 1. januar 2006. Dette kravet er basert på statens verdsettelse av 46,95 prosent av Mikkel-lisensene 092 og 121 (og Mikkel Unit) i 2002 inklusive renter fram til januar 2006.