Større fare for vårflom enn normalt

Til tross for begynnende snøsmelting er det fremdeles betydelig mer snø enn normalt i fjellområdene i Sør-Norge.

Vannføringen er økende i vassdrag under 1000 moh, og i Sør-Norge venter NVE større flom enn vanlig i disse områdene. Hvor stor flommen blir, er avhengig av temperatur og nedbør de nærmeste ukene, skriver NVE på sine nettsider.

Mye regn i snøsmelteperioden kan føre til stor flom, selv i områder med lite eller ingen snø. Dersom snøsmelteperioden blir nedbørfattig, reduseres sannsynligheten for skadeflom selv i områder med mye snø.

Temperaturforholdene vil også påvirke forløpet av vårflommen. Høy temperatur vil gi rask snøsmelting og større flomfare, mens langsom temperaturøking reduserer flomfaren. Uten regn i snøsmelteperioden, vil vårflommen normalt ikke gi skader.

Stor sannsynlighet for mer enn 5-årsflom
I flere elver og innsjøer i Sør-Norge mener NVE at sannsynligheten er stor for at det kan bli mer enn 5-årsflom (flommer som gjentar seg i gjennomsnitt hvert femte år). De store innsjøene er spesielt utsatt. I Mjøsa gir flere scenarioer vannstander over 10 års gjentaksintervall. I resten av landet ventes vårflommen å forløpe som normalt.

Under 1000 moh er grunnvannsnivået høyere enn normalt. Lagringskapasiteten for nedbør og smeltevann er dermed liten.

I høyfjellet i hele landet kan det fortsatt komme mer snø.

Utsatte vassdrag
Spesielt utsatt er blant annet Numedalslågen, Drammensvassdraget, Gudbrandsdalslågen, Glomma, Trysilelva og enkelte vassdrag i Telemark og på Sørlandet. Også høyereliggende vassdrag på Vestlandet kan få stor vårflom. Her er blant annet Kinso i Hardanger, Vosso og Rauma utsatt.

NVE følger situasjonen nøye og vil ved behov utarbeide ny situasjonsrapport. Situasjonsrapporter, vannføringsprognosene og eventuelle flomvarsler kan finnes på www.nve.no

Regulantenes ansvar
I regulerte vassdrag kan reguleringene i noen grad bidra til å dempe en eventuell flom.

- Jeg vil understreke at regulantene har et ansvar for å regulere aktivt for å redusere flomfaren, uttaler vassdrags- og energidirektør Agnar Aas. Det betyr at de må vurdere tiltak som kan redusere flomtoppen, for eksempel ved å tappe på forhånd. NVE har mottatt en del forespørsler om forhåndstapping.

Se listen her

For detaljert oversikt over snøforholdene se http://www.senorge.no/