- Hensynet til OL viktigst

Bjørge Stensbøl trekker seg som daglig leder i Tromsø 2018 etter omfattende støy og bråk rundt OL-selskapet.

I en pressemelding tirsdag sier Stensbøl at ingen er tjent med den støy som de siste ukene har bygd seg opp rundt Tromsø 2018 og han som daglig leder.
- Hensynet til OL-prosjektet er mye viktigere enn hensynet til meg som enkeltperson. Beslutningen om å trekke meg har derfor vært relativt enkel å ta, sier Stensbøl i pressemeldingen.

Til disposisjon

Det har stormet rundt ledelsen i selskapet Tromsø 2018. Avisen Nordlys skrev tirsdag at Stensbøls framtid skulle diskuteres på et ekstraordinært styremøte. Samme dag trakk han seg fra stillingen.

Styreleder Petter Jansen ser på oppsigelsen som et bevis på at Stensbøl setter OL-prosjektet høyere enn noe annet.

- Bjørges vurdering knyttet til støy og uro har jeg forståelse for. Dette gir oss muligheten til å igjen få fokus på prosjektets innhold og visjon - ikke personer. Jeg er også glad for at han har sagt seg villig til å stå til selskapets disposisjon i fortsettelsen, heter det i en uttalelse fra Jansen.

Riktig løsning

Tromsøs ordfører Arild Hausberg, sier seg glad for at Tromsø 2018 har funnet en løsning der Stensbøl går av, men berømmer samtidig Stensbøls innsats. Han maner til ro rundt organisasjonen.

- Det har vært mye turbulens rundt OL-selskapet den siste tiden. Ofte knyttes dette til daglig leder. Jeg er glad for at man har funnet fram til denne løsningen, sier Hausberg til NTB.

Han frykter ikke at Stensbøls avgang vil svekke Tromsøs sjanser til å få statsgaranti. Dette er ifølge Tromsø-ordføreren ikke avhengig av personer. Hausberg mener utfordringen blir å holde på den støtten fra sentrale personer i idretten til Tromsøs kandidatur.

Sjefredaktør Hans Kristian Amundsen i Nordlys sier at Stensbøls avgang er et uttrykk for en rå maktkamp rundt Tromsøs kandidatur.

- Bjørge Stensbøl går ikke frivillig. Han er presset ut av krefter som vil ha en omkamp om Tromsøs kandidatur. Jeg tror ikke disse kreftene vil vinne fram, sier Amundsen til NTB.

Forvirring

Bråket rundt Stensbøl og Tromsø 2018 begynte etter NRK Brennpunkts dokumentar om lobbykampen for å bli nasjonal kandidat til å arrangere vinter-OL i 2018.

I mars hersket det full forvirring om hvorvidt Stensbøl hadde trukket seg etter kritikk fra styreleder Petter Jansen. Avklaringen kom først på kvelden etter mange timer med spekulasjoner i mediene.
Siden har det også vært kritikk mot Tromsø-ledelsen etter at store oppdrag ikke ble lagt ut på anbud, og fordi selskapet har brukt den innsidedømte PR-rådgiveren Rune Brynhildsen.

Tirsdag sendte Stensbøl ut en pressemelding der han opplyste at han har sagt opp stillingen som daglig leder.

- Når fokuset på enkeltpersoner så fundamentalt overskygger nødvendig fokus på prosjektet, som vi har sett de siste ukene, har valget om å tre til side ikke vært spesielt krevende å ta. Enkeltpersoner skal aldri bli viktigere enn kollektivet. I den fasen som OL-prosjektet befinner seg i nå, er politisk ro og bredest mulig støtte i opinionen det aller viktigste hensynet å ta, sier Stensbøl.