Fare for storstreik i offentlig sektor

Lønnsoppgjøret i stat og kommune går til mekling. Det blir storstreik fra 23. mai hvis partene ikke blir enige.

Stengte skoler og barnehager og mindre politi i gatene kan bli resultatet dersom ikke partene i lønnsforhandlingene i stat og kommune blir enige.

Tirsdag formiddag brøt LO Stat, YS Stat og Unio Stat forhandlingene med staten. Bare noen timer senere på dagen ble det også brudd i lønnsforhandlingene i kommunesektoren da LO, YS, Unio og Akademikerne forlot forhandlingsbordet. Årsaken til bruddet både i stat og kommune er stor avstand mellom krav og tilbud.

Det er uvanlig at lønnsforhandlingene i stat og kommune brytes før fristen går ut natt til 1. mai. Riksmeklingsmannen har nå frist til 22. mai kl. 24.00 for å hindre en storkonflikt i offentlig sektor.

Nytt tilbud

De tre arbeidstakerorganisasjonene i staten krever en lønnsvekst på 7 prosent, men slakter statens tilbud og karakteriserer det som en provokasjon.

– Vi fikk ikke signaler om det ville komme oss i møte på noen områder. Det hadde ingen hensikt å fortsette. Det kom ingen signaler om økte rammer, forslaget til lavlønnsprofil var svakt, likelønnstilbudet var pinglete og det kom ingen forslag til en AFP-løsning, konkluderer lederen for LO Stat Morten Øye.

Både Øye og YS Stat-leder Pål R. Arnesen sier til NTB at det må komme et helt nytt tilbud på bordet. Hvis ikke det skjer, er streikefaren ifølge dem svært stor. De tre hovedsammenslutningene har til sammen ca. 100.000 medlemmer i staten.

– Jeg er skuffet og overrasket over bruddet. Vi hadde en god prosess, og hadde avtalt at staten skulle legge fram et tilbud onsdag, sier statens personaldirektør Siri Røine til NTB.

– En fornærmelse

I kommuneoppgjøret tilbyr KS (Kommunesektorens arbeidsgiverorganisasjon) et prosenttillegg, mens arbeidstakerne vil ha et kronetillegg. Tilbudet er også en stor lokalpott, mens arbeidstakerne vil ha mest mulig sentralt.

LOs forhandlingsleder i kommuneoppgjøret, Fagforbundets leder Jan Davidsen, karakteriserer tilbudet fra KS som en fornærmelse og «ikke så lite provoserende».

– KS tar ikke kampen om arbeidskraften på alvor. Skal vi klare å opprettholde tjenestetilbudet til innbyggerne og samtidig rekruttere den arbeidskraften kommunene har behov for i årene framover, kan ikke lønnsforskjellene i offentlig- og privat sektor være så store som det legges opp til i tilbudet fra KS, sier Davidsen.

Akademikerne har valgt å forhandle videre i statlige sektor, men er med på bruddet i kommunesektoren.