Lithium i elektroniske verktøy

Miljøvennlige lithium-ion-batteriene brukes hyppig i elektronisk verktøy. Nye verktøy basert på lithium-teknologi lanseres stadig.

Sist ute er Bosch sin nye universalskjærekniv Xeo. Kniven hjelper deg med å skjære i ulike typer materialer, alt fra er tynne dekorasjonsmaterialer til kraftigere materialer som kartonasje eller tepper.

Første gang lithium-ion-batterier ble benyttet i elektroniske verktøy var da Bosch lanserte drillen IXO i 2003. Siden da har lithium-ion-batteriene inntatt stadig flere elektroniske verktøy enten det er drill, skrutrekker eller skjærekniver.

- Grunnstoffet lithium har noen helt unike egenskaper som gjør den velegnet for bruk i oppladbare batterier. Oppladningsprosessen er svært enkel, og batteriet lades ikke ut selv om det står ubrukt i lengre tid, og batteriene er alltid klare til bruk. I tillegg er det ingen såkalt minneeffekt, det vil si at batteriet gjerne kan lades opp selv om det i utgangspunktet ikke er helt utladet. Kapasiteten er like god uansett. Battericellene er dessuten svært små noe som gjør at verktøyene blir mindre, mer kompakte og enklere å håndtere. At lithium-ion-batteriene også er vesentlig mer miljøvennlige enn tradisjonelle batterier er selvfølgelig også et stort pluss, sier Lyse Hørthe.

Bruken av lithium-teknologien har nærmest eksplodert de siste årene. Særlig populære er de brukervennlige og smarte batteriene blant produsenter av nytt og moderne elektroverktøy. Typiske eksempler på produkter med lithium-ion- batterier er Bosch bore-/skrumaskin IXO, Bosch skrutrekker PSR 200 LI, og PRIO - multisliperen fra Bosch. Også flere ulike hageredskaper er nylig lansert med lithium-ion-batteriene, som for eksempel Bosch gresstrimmer ART 23 LI eller Isio-sett med buskklipper og gressaks.