Stor innsats for å bevare forfallet

Riksantikvaren skal i år bruke 7,5 millioner kroner på prosjektet «Bevar forfallet», som handler om konservering og skjøtsel av kirkeruiner og andre ruiner fra middelalderen.

Riksantikvarens ruinprosjekt

* Riksantikvarens ruinprosjekt (2006-2015) «Bevar forfallet» startet etter at Stortinget i 2005 behandlet stortingsmeldingen «Leve med kulturminner».

* Norge har cirka 90 ruiner fra middelalderen, det vil si perioden 1100-tallet til 1500-tallet. Ved utgangen av 2007 var 78 ruiner «grovregistrert», og det var utarbeidet tilstandsanalyse for 33. Konservering var påbegynt på tolv ruiner, og sju var ferdig konservert.

* Noen er tidligere sikret ved konserveringsarbeider, deriblant Domkirkeruinen på Hamar, som også har fått et vernebygg i glass.

* Målet for ruinprosjektet er å bevare ruinene, tilrettelegge for publikum, drive skjøtsel og pleie av området rundt, overvåke og sørge for langsiktig vedlikehold.

De planlagte arbeidsoppgavene i 2008 omfatter blant annet konservering av 14 ruiner og skjøtsel av ytterligere fem ruiner, går det fram av prosjektplanen som er sendt til Kultur- og kirkedepartementet (KKD).

Steinvikholm borganlegg i Stjørdal i Nord-Trøndelag og Olavsklosteret i Ruinparken i Oslo er de største prosjektene, med budsjett på henholdsvis 1,5 og 1,4 millioner kroner.

Andre store prosjekter er Selja kloster og helgenanlegg på Selje i Sogn og Fjordane, og den gamle Vinkjelleren i Bergens andre rådhus fra 1300-tallet, en ruin som nå ligger inne i et parkeringshus ved Bryggen.

90 ruiner
Norge har rundt 90 ruinanlegg fra middelalderen, de fleste på Østlandet, men også mange på Vestlandet og i Trøndelag.

Den nordligste er St. Knuts kirkeruin på Tilrem nord for Brønnøysund i Nordland. Her er konserveringsarbeidet nå i ferd med å bli avsluttet, og denne begivenheten skal etter planen markeres andre pinsedag, det vil si 12. mai.
Kirken på Tilrem antas å være bygd på 1100-tallet. Dens historie er usikker, men én teori går ut på at hertug Skules menn satte kirken i brann da de under borgerkrigene herjet på Tilrem i 1239.

Som en steinrøys
I årets prosjektplan er ruinen på Tilrem ført opp med en bevilgning på 290.000 kroner. På Riksantikvarens nettsted ligger et faktaark som beskriver hva slags arbeid som må utføres på denne ruinen - og flere andre - for å «bevare forfallet»:

«I 2005 vurderte Riksantikvaren ruinens tilstand som svært dårlig. Murene mangler bindemidler og framstår i dag delvis som en steinrøys. Det største problemet er likevel gjengroing. Etter en nærmere analyse av ruinen i 2006 ble det vurdert som nødvendig å rense ruinen for mold, gress, torv og annen vegetasjon for å kunne vurdere ruinens tilstand.»

Konserveringen beskrives på denne måten: «Murverket skal stabiliseres ved hjelp av egnede kalkmørtler, og murkronene skal forsterkes. Grunnen omkring ruinen vil bli preparert slik at vekstforholdene blir dårligere og ny gjengroing forhindres.»

Konservering
I tillegg til Olavsklosteret i Oslo, Vinkjelleren i Bergen, Selja kloster, Steinvikholm borganlegg og kirkeruinen på Tilrem, skal også følgende ni ruiner sikres mot videre forfall ved konserveringsarbeider i løpet av året:

Nes kirkeruin i Nes kommune i Akershus, St. Nikolas kirkeruin i Sarpsborg, Værne kloster i Rygge og Tenor kirkeruin i Eidsberg, Mo kirkeruin i Vestre Slidre, Olavskirken i Tønsberg, Sverresborg borgruin i Trondheim, Reins kloster i Rissa, og Munkeby kloster i Levanger.

Skjøtselstiltak - delvis som forberedelse til konservering - skal utføres på Kannikenes gårder og Bispegården i Hamar, St. Mikaels kirkeruin i Løten, Valdisholm borgruin i Eidsberg, Halsnøy kloster i Kvinnherad og Lyse kloster i Os i Hordaland.