Ren isolasjon

Sunde presiserer at de ikke bruker flammehemmer i isolasjon som selges på det norske markedet, og påpeker at de er en pådriver i bransjen for å få dette bort fra markedet.

På bakgrunn av artikkel i Aftenposten 24. april 2008 angående bruk av flammehemmer i isolasjon av ekspanderbar polystyren, ønsker vi å komme med noen presiseringer, skriver Sunde i en pressemelding.

40 prosent av Europas energiforbruk brukes til oppvarming eller air condition av bygg. Det er derfor svært viktig å anvende gode isolasjonsløsninger. Bruk av isolasjon reduserer utslipp av CO2, og bidrar aktivt til at Norge og andre land kan nå sine klimamål.

I den tysktalende del av Europa er det et myndighetskrav at isolasjon skal være av flammehemmende type. Alle produsenter av flammehemmende EPS anvender derfor HBCDD (0,5-1 %), som er det eneste tilsetningsstoffet som tilfredsstiller brannkraven i DIN 4102

De senere år har det kommer frem informasjon om at HBCDD har uheldige helse og miljømessige egenskaper. EU har igangsatt en risikovurdering av stoffet og resultatene så langt tyder på at det blir klassifisert som PBT (persistent, bioakkumulerbart og toksisk) dvs. vanskelig nedbrytbar, oppkonsentreres i næringskjeden og giftig.

- Sunde har vært en pådriver for at isolasjonsprodusentene i Norge ikke skal tilby dette produktet. Det leveres derfor i dag ikke EPS isolasjonsprodukter på det norske marked av flammehemmende type. Norske myndigheter utreder også et mulig forbud mot stoffet i forbrukerprodukter, noe Sunde har stilt seg positiv til gjennom høringsuttalelse, sier Rolf Fagervoll i Sunde til Byggeindustrien.

Sunde har 20 fabrikker i 6 land i Europa og det produseres derfor 5-7000 tonn råvare av flammehemmende type i Ålesund. Denne råvaren eksporteres til Europa og bearbeides til ferdig isolasjon i Sundes egne fabrikker og hos andre råvarekunder.

Sunde har utviklet en svært ren produksjonsprosess for råvare og tilførte kun 92 gram HBCDD til det kommunale renseanlegget i 2007. Produksjonsprosessen er sertifisert etter miljøstandarden ISO14001 og vi tør påstå at ingen har så ren produksjonsprosess for dette produktet.

Sunde legger vekt på å følge alle lover og regler og har en god dialog med miljømyndighetene i disse spørsmålene.