Betydelige lønnskrav til kommunene

LO, YS, Unio og Akademikerne leverte fredag betydelige lønnskrav for sine ansatte i kommunesektoren.

LO Kommunes krav er et generelt tillegg på 20.000 kroner. YS Kommune har det samme kravet.

Akademikerne vil ha 65.000 kroner i lønnsøkning for lektorer mens Unios krav er en lønnsvekst på i overkant av 7 prosent.

Fristen for forhandlingene i kommuneoppgjøret er ved midnatt 30. april. Dersom partene ikke blir enige, går oppgjøret til mekling.

Nytt minstelønnsnivå
I tillegg til det generelle tillegget krever LO også et nytt minstelønnsnivå for fagarbeidere med spesialutdanning og at ansiennitetsstigen utvides fra 10 til 16 år.

Et annet krav er at arbeidstakere med full ansiennitet ikke skal kunne lønnes lavere enn 90 prosent av gjennomsnittlig lønn i KS-området.

- Kravene skal sikre at LO Kommunes medlemmer kommer opp på nivå med ansatte i privat sektor, sier Fagforbundets leder Jan Davidsen som leder LO Kommunes forhandlingsutvalg.

Davidsen sier at kravet skal sikre LO Kommunes medlemmer samme lønnsnivå som ansatte i privat sektor.

Mer for utdanning
I tillegg til den generelle lønnsøkningen krever YS kommune at arbeidstakere som tar tilleggsutdanning får et ytterligere lønnsløft. For en fagarbeider med 16 års ansiennitet med tilleggsutdanning, vil kravet øke lønna med 59.000 kroner.
Andre krav er at ledere skal lønnes minst 20 prosent over arbeidstakere de leder.

Unio krever i overkant av 7 prosent. Hovedkravet er at utdanningsgruppene innenfor helse, omsorg og utdanning skal prioriteres.

- Det er helt nødvendig både å heve lønnsnivået og å kompensere for etterslepet sammenlignet med andre tariffområder, sier lederen i Utdanningsforbundet, Helga Hjetland.
Hun frykter at stadig flere lærere og førskolelærere vil lokket over i det private dersom de ikke får et skikkelig lønnsoppgjør i vår.

Mer til lektorene
Akademikerne krever at lektorene blir tilgodesett.

- Etter at KS overtok forhandlingsansvaret for lektorene i 2004, har de hatt 10 prosentpoengs dårligere lønnsutvikling enn tilsvarende grupper, sier forhandlingsleder Ole Jakob Knudsen i Akademikerne kommune.

Kravet er et prosentvist tillegg på 3,5 prosent til alle langtidsutdannede lærere, samt en pott på 4 prosent til lokale forhandlinger med virkning fra 1. mai.
Akademikerne vil også ha 400 millioner kroner for å rekruttere og beholde lektorer og markedsutsatt undervisningspersonale.