– Lei studentbolig nå

Mange studenter venter for lenge med å finne seg et sted å bo. – Start jakten på studentboligen allerede nå, anbefaler Utleiemegleren. 

Skal du studere til høsten og trenger et sted å bo? Da bør du være tidlig ute, hvis du vil unngå rushet.

– I juli og august stiger både etterspørsel og priser, og det blir vanskeligere å finne en god studentleilighet til en rimelig penge, sier Geir Chr. Nielsen i Utleiemegleren til Newswire.

I kø for studentbolig
Studentsamskipnaden i Oslo advarer også studentene mot å vente for lenge med å finne et sted å bo.

– Vi anbefaler studenter å søke studentbolig samtidig som de søker plass på studiet de vil gå på, sier direktør Tom Olstad for Studentboligene til Newswire.

Men mange venter til de har fått svar fra studiestedet, og da kan de havne på venteliste i stedet. I fjor var det 2700 studenter som sto i kø for å leie en av våre boliger i Oslo, mot 600 for tre år siden.

Vil bo i sentrum
De fleste studenter vil bo inne i sentrum av byene, og de vil ha gangavstand til studiested, kafeer og butikker.

– Men i bykjernen er prisene høyest. Er du villig til å bo litt utenfor sentrum, kan du spare inn månedskortet til buss eller trikk flere ganger, sier Geir Chr. Nielsen.

De som ønsker å bo i kollektiv bør være ekstra tidlig ute. Store leiligheter går først, spesielt i sentrumsnære områder.

– Går flere sammen om å leie en større bolig, får de mer plass å boltre seg på,

Skriftlig kontrakt
Utleiemegleren oppfordrer studenter til å be om en skriftlig leieavtale. Kontrakten skal inneholde tidsperioden for leieforholdet, oppsigelsestid og leiepris.

– Vær obs på hva du betaler for. I tillegg til husleien, kan utleier kun ta ekstra betalt for elektrisitet og brensel, sier Nielsen.

Hvis leiekontrakten er tidsbestemt, må den ifølge husleieloven vare i tre år. I denne perioden kan ikke husleien økes, kun indeksreguleres.

– Mange utleiere ønsker leieavtaler på ett år, slik at de kan øke husleien neste år. Studenter bør være klar over at det ikke er lovlig, sier han.

Når du leier bolig må du ofte betale et depositum. Pengene skal dekke eventuelle skader på leiligheten eller manglende husleie. Husk at pengene bør settes inn på en depositumkonto, ikke på utleierens private konto. Gebyrer skal dekkes av utleier.

– Undersøk om boligen har noen skader, slik at du ikke får skylden for skader som var der før du flyttet inn. Reklamér straks en feil oppdages. Sjekk også om boligen har rømningsvei i tilfelle brann, sier Geir Chr. Nielsen i Utleiemegleren.

Utleiemeglerens tips til leietakere:

* Vær tidlig ute.
* Sørg for å få skriftlig leieavtale.
* Dersom kontrakten er tidsbestemt, må den gjelde i tre år. Husleien kan kun indeksreguleres i denne perioden.
* Gå flere sammen, så får dere mer for pengene.
* Søk ut av bykjernen, så får du en større leilighet til lavere pris.
* Undersøk leiligheten for skader og reklamér straks en feil oppdages.
* Sjekk at boligen har rømningsvei.