Nye tap for skandaleprosjekt

Ikke nok med at Kruse Smith og Br. Reme tapte penger og anseelse på skandaleprosjektet Kjøita Park. Nå må de også ta et tap i retten på boligprosjektet. 

Forsøk på å legge skylden på arkitekt og rådgiver ga tap i tingretten og nye millionutbetalinger i saksomkostninger.

Rambøll Norge og SMS Arkitekter ble frifunnet. For ytterligere å helle salt i prosjektsåret dømmes Reme og Kruse til å betale Rambøll en million kroner i saksomkostninger blant annet til en rettslig medhjelper. I motsøksmålet dømmes de to entreprenørene å betale Rambøll 82 200 kroner for utførte prosjekteringsarbeider samt saksomkostninger på 9 300 kroner.

Etter en totalvurdering har Br. Reme og Kruse Smith Entreprenør valgt ikke å anke dommen som følgelig blir rettskraftig.

– Vi registrerer at vi ikke fikk gjennomslag for at det som skjedde fra våre rådgiveres side var graverende nok til å bli karakterisert som grov uaktsomhet. Vi hadde vurdert denne risikoen på forhånd, og var forberedt på at dette ville bli vanskelig å bevise grov uaktsomhet, kommenterer konsernsjef Jan A. Hestås hos Kruse Smith.

Kjøita Park består av fem leilighetsbygg i tre etasjer med inntrukne takterrasser og balkonger på det private området Kjøita ved elven Otra nær Kristiansand. Alt lå følgelig til rette for at byggingen av de 48 leilighetene skulle bli et prestisjeprosjekt for utbyggerne Br. Reme AS og Kruse Smith Entreprenør AS i arbeidsfellesskap om totalentreprise. Resultatet ble et lekkasjemareritt.

Retten er ikke nådig mot de to entreprenørene ved å fokusere på deres egen rolle som bidrag til byggefadesen. Her har man særlig lagt vekt på at arbeidsfellesskapet Reme og Kruse synes å ha oversett at selskapet på grunn av sin egen rolle og praktisering av rollen som totalentreprenør har bidratt vesentlig som årsaksfaktor og følgelig må dele skyldansvar med SMS Arkitekter og Rambøll Norge.

Men retten gir Reme og Kruse flere ”trøkker”. Som bakteppe for sin uaktsomhetsvurdering slår nemlig retten fast at utbyggeren som totalentreprenør var et arbeidsfellesskap mellom Sørlandets to største entreprenørselskap med høy profesjonalitet og spisskompetanse for oppføring av bygningskonstruksjoner. I tillegg til å bekle de styrende funksjonene som prosjekterings- og byggeledelse med faglig kompetent personell, var arbeidsfellesskapet også selv utførende entreprenør for alle betongarbeidene i prosjektet. Også utførelsen ble ivaretatt av faglig kompetent personell fra de to entreprenørselskapene.

Det hører imidlertid med til historien at frifinnelsen av SMS Arkitekter skjedde under en del tvil. Dette skyldes at den feilprosjektering arkitektfirmaet utførte særlig i forbindelse med nedfelling av membranen, fremstår som sterkt kritikkverdig og et markert avvik. Dersom Reme og Kruse selv ikke var å klandre som årsaksfaktorer til at løsningen fikk passere upåaktet og ble utført i samsvar med det feilaktige tegningsgrunnlaget, og de to entreprenørene ikke kunne klandres for at virkningene av feilene ble så omfattende, ser ikke retten bort fra at SMS Arkitekters feilprosjektering kunne bli å anse som grovt uaktsom. Dette førte da også til at arkitektfirmaet måtte bære sine egne saksomkostninger.

Du kan lese mer utfyllende om dommen i Byggeindustrien nr. 6.