Avviser Høyres Frp-invitt

Høyre vil rydde opp i regjeringsalternativene på borgerlig side. Men forsøket på å gjøre Frp lekkert for KrF og Venstre falt nok en gang på steingrunn tirsdag.

Sentrumspartiene er en smule oppgitt over at Høyre igjen inviterer til et regjeringssamarbeid som inkluderer Fremskrittspartiet.

- Hvis Høyre er opptatt av å bygge allianser, må Erna Solberg og Per-Kristian Foss ha respekt for andre partiers standpunkter. Vi kommer ikke til å sitte i regjering med Frp. Den politiske avstanden er for stor, sier Venstres nestleder Trine Skei Grande til NTB.

Tirsdag la Høyre-leder Erna Solberg og avtroppende nestleder Per-Kristian Foss fram et dokument med 255 store og små saker som de fire borgerlige partiene står sammen om. Men katalogen får ikke Venstre til å skifte mening.

Fortsatt uenige
- Det går ikke an å telle forslag om hyggelige ønsker man er enige om når de virkelig store sakene blokkerer. Hvordan skal Høyre bygge bru over de tverrpolitiske kompromissene som Frp ikke er med på? Partiet avviser jo både klimaforliket, pensjonsreformen og handlingsregelen for bruken av oljepenger, sier Trine Skei Grande.

På pressekonferansen i forkant av helgens landsmøte advarte Erna Solberg KrF og Venstre mot å skusle bort flertallet etter en eventuell valgseier. Hun frykter dette kan bli utfallet dersom partiene holder fast ved at et samarbeid med Fremskrittspartiet er utenkelig.

- Det må ikke tegnes et bilde av de ikke-sosialistiske partiene som om de er uenige om alt. Det er ingen tvil om at det er ulike syn, men vi må ikke overdrive uenigheten på bekostning av det vi er enige om, sa Solberg.

- Bør lytte
Partiformann Siv Jensen har gjentatte ganger sagt at det er uaktuelt å støtte en borgerlig regjering som ikke omfatter Fremskrittspartiet, og mandag gjentok Per-Kristian Foss at det ikke blir noen ren Høyre-Frp-regjering ved valget neste år. Erna Solberg begrunnet tirsdag dette synet med at det er urealistisk at H og Frp skal få flertall alene etter valget neste høst. Hva er da regjeringsalternativet på borgerlig side?

- Ikke-sosialistisk flertall etter valget neste høst må gi grunnlag for et regjeringsskifte. Det er nok fellesskap mellom de fire partiene til at det bør være mulig. Det viktigste er at vi klarer å snu utviklingen, sier Solberg.
Men KrF-leder Dagfinn Høybråten levner intet håp om et bredt borgerlig samarbeid som inkluderer Frp.

- Høyre vet at partiets vei til regjeringsmakt alltid har gått via sentrum og ikke gjennom ytterste høyre fløy. Hvis Solberg vil bygge en god relasjon til sentrumspartiene, bør hun begynne med å lytte til det vi sier og legge det til grunn, sier Høybråten til NTB.