TurBO

TurBO

TurBO
Sted: Bergen
Prosjekttype: Nybygg
Totalkostnad eks mva: 40 mill kroner
Bruttoareal: 2300 kvm
Byggherre: Skanska Bolig
Totalentreprenør: Skanska Norge
Arkitekt: Link Signatur
Rådgivere: RIB, RIV og RIE: Opticonsult
Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Fyllingen Maskinstasjon - Betong- og tømmerarb.: Skanska Norge - Betongelementer: Spenncon - Prefab trapper og balkonger: Voss Cement - Stålarb.: Fana Stål - Smed- og rekkverksarb.: Svendsen Glass - Taktekking: Icopal Tak - Mur- og flis: Bru & Wiese-Hansen Murmesterforretning - Maler: Ole Paulsen - Parkett: Bo Andren - Systemhimling: Acusto - Blikkenslager: Blikkenslagermester Østensen - Rørlegger: Olav Grevstad - Ventilasjon: Bergen luftteknikk - Elektro: Petterson & Gjellesvik - Kjøkken: Norema - Branntetting: Firesafe - Heiser: HK Service l Anleggsgartner: Aleggsgartner Wikholm - Lås & Beslag: Låsservice

På Apeltun i Bergen har Skanska ført opp boligprosjektet TurBO for Skanska Bolig.

Navnet TurBO spiller på at man bor nær turterreng. Apeltun ligger på et skogkledd høydedrag mellom Apeltunvannet og Smøråsen i Fana bydel. På Smøråsfjellet er det mange turstier.

Krevende tomt

Tomten TurBO ligger på er på 8,5 mål. Før bygging var mulig måtte en kolle midt på tomten sprenges bort. Prosjektleder Lars Furheim i Skanska Bolig forteller at det var behov for mye sprengning og masseflytting. - Det var viktig å unngå å sprenge stein ned i dalen rett nedenfor tomten.

Bilfritt tun

De fire byggene ligger rundt et bilfritt tun med lekeplasser og beplantning. Byggene er på tre etasjer og rommer til sammen 38 leiligheter. Samlet brutto-areal er 2.300 kvadratmeter. De er tegnet av Link Signatur og ført opp i totalentreprise av Skanska. Grunnarbeidet startet i november 2005. Byggene stod ferdige i januar i år.

Leilighetene er to-, tre- eller fireroms og er fra 62 til 84 kvadratmeter. Furheim beskriver standarden som god, med parkett på gulv og fliser på bad. Alle leilighetene har kabel-TV, bredbånd og gode solforhold. Leilighetene i første etasje har terrasser på bakkeplan. Leilighetene i andre etasje har utenpåsatte balkonger. I tredje etasje er det tilbaketrukne terrasser.
To tredjedeler av leilighetene har livsløpsstandard. Det er et felles parkeringsanlegg under tunet mellom byggene, med heis opp til to av byggene.

Gjesteparkering skjer utendørs.

De fire byggene har rektangulær form. Bærende konstruksjon består av plasstøpte vegger og hulldekker. Taket har limtredragere. Fasaden har mørk brunbeiset trepanel og platekledning. Inne i leilighetene er det malte gipsvegger. Anleggsleder Terje Hordnes i Skanska sier at byggingen gikk greit, uten de helt store utfordringene.

Rent bygg

Furheim sier at det ble praktisert rent bygg i byggeperioden.

- Vi var også opptatt av å unngå fukt i konstruksjonen og avfuktet byggene med rotoravfukter etter at de var tette. For å få et godt inneklima er det brukt lavemitterende materialer i byggene. Produkter som står på den globale forbudslisten er ikke brukt. Det var ingen fraværsskader under oppføringen av byggene.

Oppvarming skjer med elektriske panelovner, med unntak av på badene der det er elektrisk gulvvarme. Det er felles strøminnkjøp og fjernmåling av forbruket. Beboerne kan følge med på sitt strømforbruk via PC. Energibruk skal ligge under kravene på 180 kWh per kvadratmeter per år. For å sikre et rimelig vedlikehold er det brukt alu-/trevinduer.

Rasjonell bygging

Sivilarkitekt Erlend Rudjord i Link Signatur forteller at TurBO hadde to store utfordringer.

- Det skulle være rasjonelt og effektivt å føre opp byggene. Dette løste vi ved å ha få leilighetstyper. De fleste er ganske like. De blir da også enklere å håndtere i salgsleddet. Her er det viktig å finne ut hva som gjør prosjektet og leilighetene interessante for kjøperne. Den andre store utfordringen var terrengtilpasningen. Tomten var veldig kupert med en høy kolle med et bekkefar på den ene siden og en dal på den andre.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter