Stovnerskogen sykehjem

Stovnerskogen sykehjem

Stovnerskogen sykehjem
Sted:
Oslo
Prosjekttype: Nybygg
Totalkostnad: Ca 290 mill kroner
Areal: 12.200 kvm
Byggherre: Omsorgsbygg Oslo KF
Prosjekt- og byggeledelse: Multiconsult
Arkitekt: Link Signatur
Totalentreprenør: AF Bygg Oslo
Rådgivere: RIB: Dr. Tech. Olav Olsen - RIV: Merkur VVS - RIE: Electronova - RIVent: Gupex
Underentreprenører og leverandører: Rør: Merkur VVS - Elektro: Moelven Elektro - Ventilasjon: Gupex - Brannforebygging: Norsk Brannforebygging - Prefab elementer: Kynningsrud Prefab - Grunn- og utomhusarbeider: JK Entreprenør - Maler: Ullevål Malermesterforretning - Gulvstøp: Betongmann - Rekkverk: Midthaug Oslo Akershus - Isolering: HIT Isolering - Fuging: Øyan & Schie Fuging - Tømrer: ByggAnders - Himlinger: Modulvegger Oslo - Kjerneboring: Hadeland Montasje - Taktekking: Icopaltak - Blikkenslager: Storo Blikkenslagerverksted - Glassfasader: Saint-Gobain Bøckmann - Innvendig glassfelt: Bosvik - Avfallssystem: Avfallssystemer - Dører: Trygve Eliassen - Vinduer: NorDan - Solskjerming: Solcom

Juni 2008 blir en god måned for beboerne og de ansatte på Stovnerhjemmet. Da flytter de inn i helt nye lokaler i Ruths vei 4.

Stovnerskogen sykehjem, som er bygget i en stjerneform, får alle de fasiliteter som trengs for å kunne kalles et topp moderne sykehjem. Det funksjonelle sykehjemmet får 148 enerom samt en rekke felles- og spesialrom i flotte omgivelser, like ved Høybråten stasjon. Det nye sykehjemmet ligger på en solfylt, furukledt kolle, med vakker utsikt for beboerne. Rommene på sykehjemmet er betydelig større enn Husbankens normer. Hvert rom har eget bad. Utenfor er det i ferd med å etableres en sansehage for demente beboere. Hver avdeling er delt opp i mindre grupper. Disse har egne stuer og kjøkken. Store fellesarealer gjør det også mulig med gode aktivitets- og kulturtilbud.
Det er Link Arkitekter som har gitt bygget sin form. Multiconult har stått for prosjektledelsen.

Bygningsutformingen for Stovnerskogen sykehjem er blitt til gjennom et samarbeid mellom arkitekt, fremtidig bruker og byggherre. Som rådgivere har man benyttet Ressurssenteret for omstilling på Stjørdal, Byrådsavdeling for velferd og sosiale tjenester og en rådgiver fra det tidligere kommunale utbyggingsprosjektet for sykehjem i Oslo.

Bygningens plassering gjør det mulig å bevare toppunktet på kollen, og mest mulig av eksisterende vegetasjon i tomtens randsone mot øst, sør og vest. I tillegg vil alt berørt terreng og landskap bli bearbeidet og beplantet som en naturlig del av et rekreasjonsområde.

Totalentreprise

Prosjektkostnadene er like under 290 millioner kroner.
Bygget ble overlevert Omsorgsbygg Oslo KF av AF Bygg Oslo, som har satt opp Stovnerhjemmet i en totalentreprise. Nå arbeider AF Bygg Oslo med utenomhusarbeidene, som forventes ferdigstilt om kort tid. Bygget ble fullført på 17,5 måneder. Det har derfor gått hett for seg i byggetiden på Stovner.

- Det har vært et strevsomt bygg å fullføre. Det har vært flere krevende utfordringer. Ikke minst har det vært en stor oppgave å holde orden på all logistikken, med begrensede veimuligheter, og boliger på alle kanter, forteller prosjektleder Christian Odden i AF Bygg Oslo. Deres totalentreprise er på 195 millioner kroner. På topp var det rundt 150 personer på byggeplassen.
Byggeaktiviteten var på topp i fjor, og dette var på tiden da det var som vanskeligst å få fatt i byggematerialer. Dette har gått utover både kostnader for AF Bygg Oslo, samt at det skapte noen tidsforsinkelser.

- Men etter en hektisk sluttspurt kom vi i land til slutt, og jeg synes det er blitt et meget flott bygg, sier Odden. Bygget er totalt på 12.200 kvadratmeter, fordelt på tre etasjer og kjeller.

- Det er et relativt stort prosjekt, med mange krevende oppgaver. Blant annet måtte det sprenges ut 30.000 kubikkmeter med fjell på tomten, forteller Odden.
Å bygge midt i et boligfelt byr selvsagt på flere utfordringer.

- Vi har hatt en del konflikter med noen av naboene i området og dette har i en viss grad påvirket arbeidene våre. Men det gikk seg til etter hvert. Jeg tror de fleste mener det nå er blitt en bra nabo, sier Odden.

Betongelementer

Bygget er satt opp med betongelementer. Totalt har Kynningsrud Prefab levert hele 13.000 kvadratmeter hulldekker og 700 kvadratmeter betongvegger til prosjektet.

- Det er helt klart store dimensjoner over bygget. Det er blant annet også levert 70.000 kvadratmeter plater til ulike deler av prosjektet, legger Odden til.

Fasaden er kledd i tegl som blir brutt av en rekke karnapper, hvor man har benyttet sink. Ved fellesarealer er det satt på balkonger. Bygget inneholder blant annet også to trappesjakter og tre heissjakter.

Ved siden av de 148 beboerne, kantiner og fellesrom er det flere ulike spesialrom i et sykehjem. Det har blant annet egen tannlege, frisør, vaskeri samt flere vaskerom for ulike typer utstyr som blir benyttet på sykehjemmet. Det inneholder også et oksygenanlegg, sugeanlegg for avfall og skittentøy og så videre.

Tekst og foto: Arve Brekkhus


Flere prosjekter