- Ligg på været, Gjedrem

- Den internasjonale finanskrisen har allerede gjort bremsejobben. Bankenes utlånsrente er uvanlig mye høyere enn Norges Banks styringsrente. Derfor er det unødvendig for Norges Bank å øke renten i onsdag med en kvart prosent.

- Begrunnelsen for en eventuell norsk renteøkning er svekket av et moderat lønnsoppgjør på godt under seks prosent - og en markedsrente på godt over seks prosent. En ny renteøkning gjør den norske krona altfor sterk i en periode der mange norske bedrifter allerede sliter med en dollarkurs ned mot 4-tallet, sier NHOs sjeføkonom Tor Steig.

- Mens renta er stabil eller fallende hos våre handelspartnere må ikke Norges Bank gå motsatt vei. En økt rentedifferanse, kombinert med en uvanlig høy oljepris, styrker kronen og påfører konkurranseutsatte norske bedrifter tap i milliardklassen.

- Fallet i amerikansk økonomi, som etter hvert smitter over til Europa, vil gi svake vekstimpulser til norsk økonomi. Dette tilsier at konjunkturtoppen i Norge er i ferd med å passeres, sier Steig.