Boligbyggingen nærmere stupet

Boligsalget i første kvartal er det laveste som er registrert siden målingene startet i 1999.

I tillegg til nytt bunnivå for salget spiser boligbyggerne stadig mer av ordrereserven som nå er den nest laveste som er registrert. Dette indikerer at boligbyggingen flytter seg ytterligere nærmere stupet.

- Renteøkningene har virket. Nå behøver i hvert fall ikke sentralbanksjef Svein Gjedrem øke renten i morgen, sier adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene.

Det er bransjeorganisasjonen han leder som nå kan presentere de dystre tallene som fremkommer i boliganalysen som hvert kvartal legger frem i samarbeid med Prognosesenteret.

Igangsettingen av nye boliger falt i første kvartal i år med hele 45,6 prosent i forhold til forrige kvartal, mens nedgangen er på nærmere 32 prosent i forhold til samme kvartal i fjor. At påsken i år falt i første kvartal har nok bidratt til den særlig dramatiske aktivitetsnedgangen.

Men et nytt alarmerende trekk i utviklingen er at ingen av regionene i første kvartal i år kan vise til økning i igangsettingen av nye boliger. Størst nedgang opplever Nord-Norge med et fall på 42 prosent. Deretter følger Vestlandet med minus 32 prosent. Så følger Oslo-området samt Midt-Norge med et fall på 28 prosent, mens Sørlandet har en nedgang på 23 prosent.

Salg av nye boliger faller med nærmere 32 prosent i forhold til samme kvartal i fjor, og dette er det dårligste kvartalet som er registrert siden målingene startet i 1999. Siden forrige salgstopp sommeren 2006 har salget av nye boliger falt med hele 46 prosent.

Alvoret i situasjonen forsterkes ytterligere av at boligbyggernes ordrereserver fortsetter å falle fra før av lave nivåer. Nedgangen har pågått siden annet halvår 2006, og tallene for første kvartal i år er de nest laveste som er registrert siden målingene startet i 1999.

- Dette betyr i praksis at boligbyggingen i år vil falle til anslagsvis 25.000 enheter mot et nivå på godt over 30.000 de to siste årene. Men fortsetter denne negative utviklingen, er vi på full fart mot nivået ved forrige nedgangsperiode i 2003 med 23 000 igangsatte boliger, kommenterer Per Jæger som foreløpig ikke vil tenke tanken om at det kan gå enda verre.

Kostprisen for hver boligenhet er på vei opp med nærmere syv prosent. Dette representerer imidlertid intet streif av glede. Oppgangen skyldes endret miks i boligsammensetningen hvor det såkalte EAT-markedet med eneboliger på kundens tomt er mer dominerende i dagens virkelighet som kjennetegnes av prosjekt-tørke.

I tillegg til renteøkningene mener Jæger at investorers resalg som konkurrerer med boligbyggernes prosjekter, bidrar til at nyboligsalget har bremset så kraftig. Dessuten mener han at uroen i finansmarkedene verden over fører til at folk vegrer seg for boligkjøp.