Enova lyser ut støtte til vindkraft

Mandag lanseres et nytt vindkraftprogram. - Det nye programmet er viktig for å nå målet om 3 TWh vindkraft innen utgangen av 2010, sier kst adm. dir. Fridtjof Unander i Enova.

Fakta om vindkraft

*Olje- og energidepartementet (OED) har satt som mål for Enova at det statseide selskapet innen 2010 skal bidra til ny miljøvennlig energiproduksjon og energisparing tilsvarende 12 TWh, derav 3 TWh vindkraft.

*Siden 2001 har Enova støttet ti vindkraftparker med en kontraktsfestet årlig produksjon på 1,4 TWh. Dermed gjenstår 1,6 TWh for å nå målet innen 2010.

*Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt konsesjon til ytterligere 15 planlagte vindkraftprosjekter fra Lista i sør til Vadsø i nord. Men bare fire av disse konsesjonene er rettskraftige, fordi elleve av sakene er klaget inn til OED.

*Tilgangen på tilstrekkelig nettkapasitet er én av faktorene som foreløpig setter grenser for at alle de planlagte vindkraftprosjektene kan realiseres.

*Med utlysingen av Enovas nye vindkraftprogram i april 2008 er prosjektene på Høg-Jæren i Rogaland, Ytre Vikna i Nord-Trøndelag og Kvitfjell i Troms de eneste som både oppfyller kravet om rettskraftig konsesjon og tilgang på tilstrekkelig nettkapasitet.

Enova har siden 2001 støttet 10 vindparker med kontraktsfestet årlig produksjon på 1,4 TWh. For å nå målet må ytterligere 1,6 TWh bygges ut.

Gjennom det nye programmet vil Enova støtte de mest kostnadseffektive prosjektene, inntil målet er nådd. Investeringsstøtten skal være tilstrekkelig til at nye vindkraftparker bygges.

- Med denne utlysningen avblåser vi vindkraftpausen, nå vil nye vindkraftprosjekter bli bygget. Enova har en avgjørende rolle når vi nå skal nå målet om 3TWh vindkraft innen utgangen av 2010. Investeringsstøtten som i dag presenteres er ny og forbedret og jeg er sikker på at dette målet blir nådd, sier olje- og energiminister Åslaug Haga.

Aktører med rettskraftig konsesjon og tilgang på tilstrekkelig nettkapasitet kan søke. Søknadsfristen er 15. september 2008.

Se program for Investeringsstøtte vind 2008.