«Ramin-Osmundsen-effekten» kan ramme Haga

Politiske observatører mener bråket rundt olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) er en storm i et vannglass, men har potensial i seg til å bli farlig for henne.

 

Fakta om Eli Arnstads OED-ansettelse


* Tidligere stortingsrepresentant for Senterpartiet Eli Arnstad gikk på dagen som Enova-sjef etter en arbeidsmiljøstrid i november i fjor.
* Tre uker senere ble hun ansatt som konsulent i Olje- og energidepartementet (OED).
* Arnstad får opptil 450.000 kroner for jobben, som innebærer arbeid én dag per uke i gjennomsnitt.
* Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) innrømmer regelbrudd ved avtaleinngåelsen og sier hun tar det fulle ansvar for den mangelfulle saksbehandlingen i departementet.
* Opposisjonen mistenker at den politiske ledelsen i OED tok initiativet til ansettelsen av Eli Arnstad. De krevde svar fra Åslaug Haga.
* I et brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fredag innrømmer Haga at det var hun som nevnte Eli Arnstads navn først. Men hun står fast ved at hun ikke har hatt noe med konsulentavtalen til den tidligere Enova-sjefen å gjøre.

 

De siste ukenes bråk rundt den omstridte konsulentavtalen Olje- og energidepartementet har inngått med Hagas partikollega Eli Arnstad, fikk en ny omdreining fredag. Da innrømmet Åslaug Haga at hun selv kom opp med Arnstads navn i et internt møte i departementet bare fire dager etter at partikollegaen hadde gått av som Enova-sjef. Haga sier at hun da stilte et åpent spørsmål om Arnstads kompetanse kunne brukes av departementet.
Dette kom fram i Hagas redegjørelse til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fredag ettermiddag.

- Har skapt en usikkerhet
Forskningsleder ved Institutt for samfunnsforskning, professor Bernt Aardal, mener saken er potensielt farlig for Haga.
- I første runde svarte hun litt unnvikende på spørsmålet om hvem som foreslo Arnstad, og sett i ettertid ville det vært en fordel om hun allerede da kunne sagt at det var hun som brakte det på banen. Det gjør at det er skapt en usikkerhet rundt saken, sier Aardal til NTB.

- Rent nøkternt sett så virker ikke dette som den veldig store saken, men det som vil være uheldig for Haga er hvis det nå kommer fram ytterligere nye eller endrede opplysninger, slik at det blir skapt et inntrykk av at man har holdt tilbake opplysninger, eller eventuelt løyet. Da vil hun ligge veldig tynt an, sier Aardal.

Manuela-syndromet
- Betyr det at hun kan stå i fare for å bli tatt av samme dynamikk som felte tidligere likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap)?
- I utgangspunktet er det nesten litt urimelig om en sak som dette skulle være det som fikk henne til å ta avskjed fra regjeringen, men man kan aldri si aldri i politikken. Det er mange ulike hensyn som blander seg inn, ikke minst fra opposisjonens side, og i siste instans medias interesser for å holde saken varm, påpeker Aardal.

Leder i Transparency International, Jan Borgen, har tidligere uttalt at Arnstad-saken kan være verre enn Ramin-Osmundsen-saken, fordi konsulentstillingen i dette tilfellet ikke engang var utlyst.

Innenfor handlingsrommet
Professor i statsvitenskap Hanne Marthe Narud ved UiO mener imidlertid at det Haga har gjort ikke er noe å bli særlig oppbrakt over.
- Jeg mener det må ligge innenfor det handlingsrom en statsråd har å få foreslå navn når det gjelder kompetanse innenfor et område av departementet, uansett om vedkommende er fra et eget parti eller fra et annet parti, sier Narud.

Hun synes imidlertid det er vanskelig å si om Haga vil klare å ri stormen av.
- Det avhenger helt av hvordan hun håndterer denne saken framover, og hvordan hun svarer på de spørsmål opposisjonen kommer til å stille, sier hun.
Olje- og energiministeren mener selv de nye opplysningene i brevet til Stortinget er uproblematiske. Hun viser til at hun ikke er inhabil i forhold til Eli Arnstad, og at hun dessuten ikke hadde noe med selve ansettelsen å gjøre.
Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal behandle svarbrevet hennes tirsdag.