Jobber fortsatt for Oslo kommune

Omsorgsbygg hever kontraktene med Harald Langemyhr AS, men den omstridte byggmesteren har fortsatt oppdrag for Oslo kommune.

Ifølge Langemyhr utfører selskapet for tiden «diverse arbeid ved skoler i Oslo».
- Langemyhr sa selv opp kontrakten med oss i januar, men på bakgrunn av kontroller fant vi at det gjensto noe etterarbeid ved enkelte skoler. Det er snakk om reklamasjon på noe småtteri som kun krever et par ukers arbeid, sier informasjonssjef Marit Thorsen i Undervisningsbygg til NTB.

Det kommunale selskapet som eier og driver skolebyggene i Oslo, understreker at Langemyhr har oppfylt sine kontrakter som forutsatt.

Hever kontrakten
Omsorgsbygg som også er et selskap eid av Oslo kommune, mener på sin side at arbeidsforholdene for de polske arbeiderne ved byggeplassene Økern sykehjem og Sinsen barnehage i Oslo representerer klare brudd på kontrakten.

- Oslo kommune vil videreføre sitt granskningsarbeid for å klarlegge om det er begått misligheter overfor kommunen i tillegg til de forhold som er omtalt i Arbeidstilsynets rapport. Dette er et omfattende arbeid - som det vil kreve mer tid å gjennomføre, sier avdelingsdirektør Per Morten Johansen i Omsorgsbygg.
Han understreker at byggeplassene fortsatt vil være stengt, i tråd med Omsorgsbyggs beslutning og Arbeidstilsynets pålegg.

Det er Arbeidstilsynets knusende rapport om Harald Langemyhr AS som er årsaken til at Omsorgsbygg bryter kontrakten. Opp mot 60 timers arbeidsuker tolv uker i strekk er noe av det Arbeidstilsynet refser Byggmester Harald Langemyhr AS for i saken med de polske arbeiderne.

Pålegg
Tønsberg-byggmesteren har brutt arbeidsmiljøloven på flere punkter, mener tilsynet. Nå varsler Arbeidstilsynet seks pålegg som følge av dette. Blant annet må byggmesteren oversende nye arbeidskontrakter for 47 kontrollerte arbeidere, samt dokumentere at arbeidstiden holdes innenfor arbeidsmiljølovens bestemmelser og at det skal gis overtidsbetaling etter loven.

Det er satt en frist til 15. mai for å få påleggene gjennomført.

I en pressemelding sier byggemesteren at det som er avdekket om lønn og arbeidstid, i stor grad stemmer med hva de selv har avdekket.

- Selskapet har allerede utarbeidet nye avtaler og satt av penger for å gjøre opp med ansatte som har fått for lite betalt, skriver byggmester Harald Langemyhr.
Oslo bygningsarbeiderforening er nå i gang med å beregne lønnskrav på vegne av 40 av Langemyhrs ansatte.

- Vi vil ta kontakt med Langemyhr så snart vi er ferdige og sørge for at de ansatte får den lønna de har krav på, sier Jonas Bals i Oslo bygningsarbeiderforening. Han regner med å ha kravene klare i begynnelsen av neste måned.

Stengte byggeplasser
Det var i starten av mars i år at Omsorgsbygg stengte to byggeplasser i Oslo der polske arbeidere jobbet for Langemyhr.

- Byggmester Harald Langemyhr AS vil i de kommende ukene gjennomgå detaljene i rapporten sammen med sine advokater og ha en dialog med Arbeidstilsynet om den videre oppfølgingen av påleggene, heter det i pressemeldingen.

Ifølge byggefirmaet er påleggene som gjelder boliger ikke lenger aktuelle, fordi det ikke lenger leies ut boliger til ansatte.

Harald Langemyhr AS har for tiden 82 ansatte. Av disse er 64 polske statsborgere, hvorav 28 nå er i arbeid. Fire er sykmeldt, tre har ferie og 29 er permittert på grunn av at selskapet er utestengt fra arbeidsplassene til Omsorgsbygg.